GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-06-2015 11:34

Kartepedeki sel felaketi için önerge

Kartepedeki sel felaketi için önerge

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, geçtiğimiz günlerde yaşanan ve Kartepe İlçesinde büyük zarara yol açan sel felaketine ilişkin Meclise Kanun Teklifi verdi. Haydar Akar, selden zarar görenlerin zararını devletin üstlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Akar,  Meclis yemin töreninden hemen sonra özellikle Kartepe İlçesinde büyük zarara yol açan sel felaketini yerinde incelemiş ve sorunları yerinde tespit etmişti. Konuyu Meclise de taşıyan Akar,  yaraların bir an önce sarılması için Kanun teklifi verdi. 

Kanun Teklifinde doğal afetler nedeni ile zarar gören ve yardım alınabilmesi için çiftçilerin zararının %40 olması şartının fazla olduğunu belirten Akar, bu nedenle çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığının altını çizerek Anayasa da belirtilen sosyal devlet ve toprak bütünlüğünün korunması ilkelerine aykırı olan bu düzenlemenin değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

ZARARI DEVLET ÜSTLENMELİ

Akar, vermiş olduğu Kanun Teklifinde Hasar Tespit Komisyonlarının tespitlerinin ardından, Kocaeli ilinin Kartepe ilçesi ve mahallelerinde, 23-24 Haziran 2015 tarihlerinde yaşanan sel ve taşkın sonucunda oluşan, ürünleri yüzde 25 ve üzeri oranında zarar gören üreticilerin uğradıkları kayıpların devlet tarafından karşılanmasını ve Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmaları şartı aranmamasını istedi.

ÖDEMELER 3 AY DA MAĞDURLARA YAPILACAK

 

 

Yapılacak yardımların karşılıksız olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin yaptığı hasar tespitleri üzerinden, üç ay içerisinde hak sahiplerine ödenmesini öngören teklifte üreticilerin, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları kredi borçlarının 1 yıl süresince faizsiz ertelenmesi ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının da 1 yıl ertelenerek, 1 yılın sonunda 12 eşit taksitte ve faizsiz tahsil edilmesi,  Bahse konu bölgelerde, taksitlendirme süresinin başlangıcından itibaren, üst üste 3 taksitini ödemeyen üreticilerin önceki yılları kapsayan borçlara yönelik tüm işlemlerin de durdurularak iptal edilmesinin gerekliliğine değindi. Akar’ın vermiş olduğu teklifinin yasalaşması ile mağdur olan vatandaşlarımız selin getirdiği çamuru üzerlerinden atabilecek ve rahat bir nefes alabilecek

AdminAdmin