SON DAKİKA
Giriş Tarihi : 29-06-2022 11:24

Levent Altun yazdı

Levent Altun yazdı

2023’te Türkiye’de il sayısının 100 olacağına yönelik gündem, il olmayı bekleyen ilçelerde heyecan yarattı.

Elbette en büyük heyecan ve beklenti de, 30 yıldır il olma mücadelesi veren Gebze’de…

Tartışılacak konu, Gebze’nin il olmayı hak edip etmediği değil, fazlasıyla hak ettiği halde neden hala il yapılmadığıdır!

Bugün ulusal bir gazete bir haber yapmış ve il olmayı bekleyen 25 ilçeyi sıralamış. Çok komik ama içlerinde Gebze yok! Bu haberi yapan ya bu memlekette yaşamıyor ya hiç araştırma yapmadan oturduğu yerden yapmış ya da Gebze düşmanı! Başka açıklaması olamaz.

Listeye baktım,  Manavgat, İskenderun, Siverek, Çorlu, İnegöl, Alanya ve Tarsus dışındaki 18 ilçenin nüfusu 100 bin-200 bin arasında.

Gebze’nin Darıca, Çayırova ve Dilovası ile birlikte nüfusu 816 bin.

Yıllık ortalama yüzde 28 nüfus artış oranıyla bir yıl sonra 1 milyonun üzerinde olacak.

Bu sadece nüfusla ilgili olan kısım. Gebze’nin en önemli gücü ve potansiyellerinden biri de elbette ki sanayi merkezi olması.

Gebze’de 10 tane organize sanayi bölgesi bulunuyor. Sadece Gebze Ticaret Odası’na kayıtlı 22 bin şirket var. Bunların 6 bini sanayici.

Gebze’de kayıtlı sigortalı sayısı 300 bin civarında. Yani bir başka deyişle, il olmayı bekleyen diğer ilçelerinin çoğunun nüfusundan fazla.

Gebze’ye her gün İstanbul ve çevre illerden yüz binlerce çalışan geliyor. Yani her gün birkaç ili ağırlıyoruz Gebze’de!

Gebze tek başına, Türkiye’deki illerin yarısının toplamından daha fazla ekonomik katkı sağlıyor.

Sadece Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nin bir yıllık cirosu 38 milyar dolar, bir yıllık ihracat rakamı 15 milyar dolar! Türkiye'deki illerin yarısını toplasanız bu kadar rakamlara ulaşabilir mi?

Kocaeli eğer Türkiye’nin en zengin ve en çok vergi toplanan ikinci şehriyse Gebze’nin sayesinde! Türkiye’nin gözbebeği Bilişim Vadisi Gebze’de, TÜBİTAK, TÜSSİDE, TSE, GTÜ ve teknoparklar Gebze’de.

Havayolu, karayolu, denizyolu ve demiryolu ile ulaşımın da tam merkezinde! Limanlarıyla ve dev yatırımlarıyla lojistiğin de merkezi!

Gebze’nin tek eksiği, siyasi lobisi ve kent bilinci!

Son dönemde sivil toplum kuruluşları ve basın sayesinde kent bilincinde ciddi bir gelişme var. Gebze Ticaret Odası ve Nail Çiler’in öncülüğünü yaptığı ve çıkardığı bu ‘ses’ dalga dalga yayılarak GEBZESİAD, MAGİAD, KAISİAD gibi iş dünyası temsilcilerinin de katkısıyla büyüyor.

Türkiye’de il sayısı 100 olacağı için il olmamalı Gebze, gerçekten il olmayı hak ettiği için bu hakkı verilmeli! Üstelik nüfusu 1 milyona ulaşacağı için sadece il değil, mutlak suretle Büyükşehir olmalı.

Yazımın başlığında da ifade ettiğim gibi; her yol Roma’ya değil, Roma’ya kafa tutanların şehrine çıkar! Tarihte Roma İmparatorluğu’na kafa tutmuş iki büyük komutan vardır; birincisi Kartaca kralı Hannibal ikincisi de İstanbul’u fethederek çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet.
İki büyük komutan farklı yüz yıllarda yaşamışlar. Tek ortak noktaları Roma İmparatorluğuna kafa tutmaları değil. Bir başka ortak noktaları, iki komutan da hayatlarının son dönemini Gebze’de geçirmişler ve vefat etmişler.

Demem o ki, Gebze sanayi ve teknolojinin yanı sıra tarihi zenginliği de olan bir şehir ve bu şehrin hakkını hiç kimseye yedirmeyeceğiz.

 

AdminAdmin