GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-02-2024 13:30

Levent Altun yazdı

Levent Altun yazdı

CHP Kocaeli’de belki de tarihinin en kötü aday belirleme/belirleyememe sürecini yaşıyor.

Gebze Belediye meclis üyesini Darıca’ya aday yaptılar.

Darıca’dan aday adayı olan ismi Dilovası’nda aday gösterdiler.

Derince’den aday adayı olan ve aday yapmadıkları kişiyi Kocaeli Büyükşehir belediye başkan adayı yaptılar.

İzmit Belediye başkanı, meclis listesi yüzünden adaylığını geri çekti, kriz çıkardı. Körfez’de benzer olay yaşandı.

Çayırova’da ilçe başkanının istediği kişi aday gösterilmediği için istifanın eşiğine geldi.

Gebze’de 3 isim belediye başkan aday adaylığı için başvurdu, hiçbirini göstermediler. Nail Çiler’i gösterdiler o da kabul etmedi.

Uzun uzun beklediler. İki hafta önceki yazımda, ‘CHP Gebze adayını 31 Mart’ta açıklayacak’ diye ironi yaptım, daha kötüsünü yaptılar hiç aday çıkarmadılar! Ve bunu ne il ne de ilçe yöneticilerine haber verdiler!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel dün Halk TV’de katıldığı programda Gebze’de aday çıkarmayacaklarını, Erkan Baş’ı destekleyeceklerini söyledi. CHP Gebze ilçe başkanı da dahil, Gebze’deki CHP’liler de bunu televizyondan öğrendi!

450 bin nüfuslu şehirde, 60 bin oyu olan bir partinin belediye başkan adayı çıkarmaması mı daha kötü geliyor kulağa yoksa tüm bunların Gebze’deki yönetici ve partililerden habersiz yapılması mı?

Erkan Baş kendi açısından doğru noktada. Hedefleri çok net. Adaylığı Gebze adına da takdire değer bir durum.

Bugün CHP Gebze’yi ziyaret etti, bizim de sorularımızı yanıtladı. TİP adayı olarak, işçi sınıfının yaşadığı sorunları ülke gündeme taşımayı hedeflediklerini, bunu da işçi kenti Gebze’de deneyebilecek bir iddiayla yola çıktıklarını söyledi. Hatta seçimi kazandığında, CHP’li meclis üyelerinin de kendilerine muhalefet edebileceklerini ifade etti. Bu, çok önemli bir nokta. Kendisine de ifade ettim; CHP’li meclis üyesi adayları, mevcut yerel yönetimin iyi yönetemediğini ve kendilerinin buna alternatif olarak yönetmek için oy isterler. Şimdi ise, zaten muhalefet meclis üyeleri olarak, yönetemeyecekleri ama yine muhalefet edecekleri bir seçim için seçmenden nasıl oy isteyecekler? Başkan adayı olmadan seçmenden oy istemek CHP’li meclis üyeleri için sancılı bir süreç yaratacak.

Sokakta herkesle sohbet ediyoruz. Sabahleyin de partilileri dinledik. Erkan Baş’ın adaylığını sevindirici ve çok doğru buluyorlar. Ancak CHP için durum farklı. Şu anki tabloda CHP’lilerin mutsuz ve genel merkeze öfkeli olduğu çok açık bir şekilde gözlemleniyor.

Erkan Baş cesaretli bir karar verdi ve risk aldı, buna elbette saygı duyulur ancak CHP’deki bu kırgınlıkları ortadan kaldırmanın da bir yolunu bulmalı yoksa küskün CHP’lilerin genel merkeze kızgınlığından dolayı sandığa gitmeme gibi bir eğilimleri olabilir.

Erkan Baş, CHP’nin tüm oyunu alsa bile seçimi kazanmaya yetmez, sol yelpazede olan ve CHP’ye oy vermeyenlerin, Ak Parti’ye ve belediyeye tepki gösteren kesimlerin, kararsızların da oyunu almalı.

Kendisinin ifadesiyle, mucizeyi gerçekleştirirse tüm Türkiye’de Gebze de gündem olur, kendisi de. Nasıl ki Tunceli Ovacık’ta Mehmet Fatih Maçoğlu bir ideali yaşama döndürdü, Gebze’de de Erkan Baş bunu gerçekleştirebilir.

Kaybederse, yüksek bir oy oranı alarak kaybedecek ki hiç kimse eleştirmeyecek, aksine başarılı bulacak.

CHP ise her halukarda kaybetmiş olacak!

Erkan Baş kazanırsa, CHP’nin 30 yıldır yapamadığını yapmış olacak. Kaybederse, Gebze’de aday çıkaramadığı için CHP kaybetmiş olacak. İnsanların umudu ve alternatifi olmaktan çıkacak.

(Bu bir CHP yazısıdır. Erkan Baş ile ilgili değerlendirmeleri önümüzdeki günlerde ayrıntılı olarak yazacağım.)

AdminAdmin