Türkkan'dan ulaşım önergesi

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kocaeli Büyükşehir’e bağlı özel halk otobüsleriyle ilgili yaşanan sorunları meclis gündemine taşıdı. Türkkan, Çayırova’da otobüs seferlerinin yetersiz olduğunu ve engelli vatandaşların da büyük sıkıntılar yaşadığını ileri sürdü.

GÜNDEM - 23-03-2023 18:09

Türkkan'dan ulaşım önergesi

Çayırova’daki engelli vatandaşların yoğun şikayetleri üzerine konuya değinen ve engelli dernekleriyle sorunun çözümü için istişareler gerçekleştiren İyi Parti Kocaeli Mv. Lütfü Türkkan, yaşlı ve engelliler için ulaşımın nasıl bir çile olduğunu Meclis gündemine taşıdı.

Vatandaşların en çok şikayet ettiği konunun bu otobüslerin adeta kamyondan bozma olduğunu belirten Türkkan, otobüslerdeki engelli rampalarının ya bozuk ya da sökülmüş halde olduğunu, otobüs sürücülerinin duraklarda engelli vatandaşlara kolaylık sağlamak yerine bunu oyalanmak ve zaman kaybı olarak gördüklerini ifade etti.

Büyükşehir’e bağlı otobüslerin standartlarını karşıladığını, ancak Çayırova’da bu otobüs seferlerinin yetersiz olduğunu ifade eden Türkkan, diğer otobüslerin eski olmakla beraber yüksek tabanlı olduğu için yaşlı ve engelli vatandaşların araçlara hem biniş hem de iniş esnasında çok zorlandıklarını söyledi.

KİMİ ŞOFÖRLER SORUMLUKTAN KAÇIYOR

Asıl üzücü durumun ise yaşlı ve engelli vatandaşların inişleri esnasında otobüs şoförleri tarafından ön kapıdan refakat edilmesi gereken yolcuların arka kapıdan inmeye zorlanması olduğunu söyleyen Türkkan, bu durumda vatandaşların inerken düşüp yaralandığını, kimi şoförlerin sorumluluk almamak için yolcuları arka kapıdan inmeye zorladığını belirtti.

Türkkan önergesinde bu durumu şöyle belirtti;

“Daha da üzücü olanı ise standart dışı taban yüksekliğine sahip ve çalışmayan aksamlı araçların sürücüleri tarafından engelli ve yaşlılar arka kapıdan inmeye zorlanıyor. Çünkü bu sayede engelli ve yaşlı yolcuların, herhangi bir kaza meydana geldiğinde, inişte meydana gelecek en ufak bir düşme, takılma ihtimaline karşın sürücüleri bağlayan bir sorumluluk bulunmamaktadır. Bu konuda sorumluluk almaktan kaçınan sürücüler hakkında yapılan şikayetlere rağmen, fiilen uygulama bu şekilde devam etmektedir.”

Özel halk otobüslerinde yaşanan tüm sorunları, engelli dernekleriyle ele alan ve tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren İyi Partili Türkkan’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şu şekilde;

1) Çayırova’da engelli ve yaşlı yolcuların rahat seyahat edebileceği otobüs sayısının artırılması mümkün değil midir? Neden standartlara uygun tek bir araç hizmet vermektedir?

2) 20212’de toplu ulaşım araçlarıyla ilgili mevcut yasal düzenlemelere rağmen neden otobüs filosu engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza hizmet kapasitesini genişletecek şekilde yenilenmemiştir? Bu yenilenmeye engel olanlar kimlerdir? Gerekçeleri nedir?

3) Kamu adına hizmet veren özel halk otobüsleriyle ilgili denetimler ne sıklıkta yapılmaktadır? Eğer denetimler sıklıkla yapılmakta ise sürücüler engelli ve yaşlılara karşın nasıl sorumluluklarını yerine getirmemektedirler?

4) Engelliler için sahip olması gereken donanımları arızalı olan ya da bulunmayan otobüslerin belediye adına hizmet vermeye devam etmesine nasıl izin verilmektedir?

5) Engelli ve yaşlı yolcuları arka kapıdan inmeye zorlayan sürücüler hakkında herhangi bir işlem yapılmakta mıdır?

6) Özel halk otobüsleriyle ilgili onca şikayete rağmen personelin kurum içi eğitim kalitesi neden artırılmamaktadır?

7) Özel halk otobüslerinin tamamının yüksek standartlara kavuşturulması için herhangi bir takvim belirlenmiş midir? Belirlendiyse geçiş süreci ne zaman tamamlanacaktır?

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
CHP seçmeni Gebze’de kime oy verecek?

CHP seçmeni Gebze’de kime oy verecek?

17-03-2024 - GÜNDEM

Gebze Gazeteciler Cemiyeti'nden kadın meslektaşlarına jest

Gebze Gazeteciler Cemiyeti'nden kadın meslektaşlarına jest

08-03-2024 - GÜNDEM