EKONOMİ
Giriş Tarihi : 03-01-2018 01:59

Türkiyenin sanayi odağı GEPOSB

Türkiyenin sanayi odağı GEPOSB

Sektörünün lideri olarak kurulan Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi, yeni bölge müdürü Güher Türker ile kurdeleleri açılmaya hazır büyük bir yatırım bölgesi konumunda. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 23 yıl bölge müdürlüğü yapan Güher Türker artık bilgi birikimi ve deneyimlerini Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde değerlendirecek.

Güher Türker ile Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’ni konuştuk.

 

-      GEPOSB hakkında biraz bilgi verir misiniz?

-      GEPOSB, Türkiye’nin kişi başına düşen üretim miktarının en yüksek olduğu İstanbul ve Kocaeli sınırının kesiştiği noktada, Gebze’de yer almaktadır. Ulaşım kolaylığı, pazara yakınlığı, teknolojik alt yapısı, tedarik kolaylığı ile “Türkiye Sanayisinin Odağında” olan GEPOSB, yerli ve yabancı sermayenin cazibe merkezidir. GEPOSB, Türkiye’nin sanayi kümelenmesine öncülük edecek şekilde, 1989 yılında plastik sektörünün önde gelen 115 sanayicisinin ortak kararı ile kurulmuştur.

 

171 İŞLETME ÜRETİM YAPIYOR

 

-      Kaç adet işletme bulunmaktadır?

 

-      140 hektar alan üzerine kurulmuş olan GEPOSB’da, 146 adet sanayi parseli, 57 adet KSS alanı içerisinde toplam 171 adet işletme üretim yapmaktadır.

Bu işletmelerden 13 adedini yabancı sermayeli kuruluşlar oluşturmaktadır. GEPOSB, fiziki altyapısı ve sunduğu hizmetleri ile yabancı sermayeli kuruluşların tercih nedenidir.  Bu kuruluşların arasında; İtalya, Amerika, İsviçre, Almanya, İspanya, Avusturya, Yunanistan, İsveç, Suriye ve Japonya’dan katılımcılar bulunmaktadır.

 

-      Bölgenizde kaç kişi çalışmakta?

-      2017 yılı itibarıyla 12.500 kişiye iş olanağı sağlanan GEPOSB’da, %100 doluluk sağlandığında toplam çalışan sayının 14.000 kişiye ulaşması hedeflenmektedir. 

-      Yatırım tutarı ve ihracat rakamları ne kadar?

-      2017 yılı itibariyle, toplam yatırım miktarımız 525 milyon USD’a, toplam ihracat bedelimiz ise 1 milyar 200 milyon USD’a ulaşmıştır.

-      Sektörel dağılım nasıl acaba?

-      2001 yılında 44 sicil numarasıyla Karma OSB Tüzel Kişiliği kazanan GEPOSB’daki sektör dağılımı; Gıda, Tekstil, Plastik, Elektrik-Elektronik, Makine, Kimya, Otomotiv, Petrokimya, Metal, Madeni Eşya, Cam, Sağlık ve Bilişim sektörleri yer almaktadır.

-      Hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

 

-      GEPOSB, tek durak ofis yaklaşımı ile yerli ve yabancı katılımcılarına yüksek performansta ve etkin hizmetler sunmaktadır. Bu hizmetlerin başında, ruhsat ve izinler gelmektedir. Bu kapsamda;

  • İmar durumu
  • Yapı ruhsatı
  • Yapı kullanma izni
  • İtfaiye yangın yeterlilik belgesi
  • Arıtma tesis onayı
  • Deneme izni
  • Kanal bağlantı izin belgesi
  • Deşarj kalite kontrol ruhsatı
  • İş yeri açma ve çalışma ruhsatı

 

-      Sizi lider yapan yönleriniz nelerdir?

 

ü  Türkiye’ de ilk olarak ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemi Belgesini alan,

ü  Türkiye’de ilk kez ihtisasına yönelik sektörel eğitim kurumu oluşturan,

ü  Türkiye’de ilk kez fiberoptik “Kampüs Network”ünü oluşturan,

ü  Türkiye’de OSB’ler arasında “En Çevreci OSB” yarışmalarında İkincilik ve Jüri Özel Ödüllerini alan,

ü  Türkiye’deki OSB’ler arasında, ilk olarak yangın yeterlilik belgesi verme yetkisine sahip,

ü  Kocaeli’nde ilk kez Merkezi Atıksu Arıtma Tesisini kuran ve işleten,

ü  Kocaeli’deki OSB’ler arasında, Selçuklu Mimarisinin modern yorumuyla tasarlanmış ilk Camisini kurarak, katılımcılarına hizmet sunan OSB’dir.

 

-      Projeleriniz nelerdir?

 

-      İnternet teknolojileri, ses ve data hizmetlerinin bir merkezde toplanarak, OSB 4.0 dönüşümünü sağlamak,

Sanayinin odağındaki GEPOSB’u kültür, sanat ve ticaretin merkezi haline getirmek.

 

GEPOSB Yönetim Merkezi ve Sosyal Tesisleri

 

ü  GEPOSB’un akıllı bina olarak tasarlanan 7.900 m2 kapalı alana sahip yeni yönetim merkezi üyelerinin tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak şekilde planlanmıştır.

ü  Yönetim merkezinde 250 kişilik seminer konferans salonu 900 m2 kapalı alana sahip 500 kişilik restoran, 20 kapalı olmak üzere açık alanla birlikte 60 araç kapasiteli otopark ve katılımcı ürünlerinin sergilendiği 300 m2 kalıcı bir fuar alanı bulunmaktadır.

ü  Kültür ve sanat eserlerinin sergileneceği salonları da bulunduğu firmalar ürünlerinin tanıtımını yapabilecek, üyelerin müşterilerini ağırlayabileceği ve önemli toplantılarını gerçekleştirebileceği VIP salonlarda yer almaktadır.

 

ü  Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi kapalı futbol sahası, halı sahası, tenis kortu, voleybol ve basketbol sahalarıyla 1 km’lik bir yürüyüş kulvarı, restoran, kır kahvesi bunan mesire alanına 5.000 ağaç dikerek meyve bahçesinin oluşmasına imkân sağlamıştır.

AdminAdmin