SON DAKİKA
Giriş Tarihi : 05-11-2019 23:42

Türk Dünyasına Makedonya'da büyük ilgi

Türk Dünyasına Makedonya'da büyük ilgi

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ve 9 Ülke 9 Şehir parolasıyla Makedonya bölümünü hafta sonu gerçekleştiren Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Üsküp’te yoğun ilgi gördü.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu ve Makedonya’daki proje ortağı olan Fon Üniversitesi ile gerçekleşen uluslararası belgesel film gösterimi Fon Üniversitesi Kongre merkezinde yapıldı.

Gösterime Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, T.C Kültür Bakanlığı ve Üsküp Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Çiğdem Güllü, Fon Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Canoski, TGF ve TDGF Yönetim Kurulu Üyeleri, Türk Sinemasının önemli ismi Engin Çağlar, Üniversite Koordinatörü Erkan Alili ve çok sayıda sinemasever ve öğrenciler katıldı.

Gösterim öncesi Makedonya Türk Büyükelçiliğini ziyaret eden heyet, TC Dışişleri Bakanlığı ve Üsküp Büyükelçiliği Müşaviri Umut Lütfi Öztürk’ü makamında ziyaret etti.

Büyükelçilik müşaviri Öztürk tarafından karşılanan heyet, Türk Dünyası ve Makedonya’nın Türk Dünyasındaki önemini içeren sohbette bulundular.

TDGF Genel Başkanı Menderes Demir tarafından Büyükelçi Müşaviri Öztürk’e çalışmalar hakkında sunum yapılırken, Elçilik Müşaviri Öztürk ise Türk Dünyası çalışmalarında her zaman yanınızda olacağız dedi.

Daha sonra Türk Dünyası kısa belgesel film gösteriminde dereceye giren belgesel filmler Fon Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleşti. 

 

İŞBİRLİĞİNE DEVAM

 

Oldukça ilgi gören gösterimlerden sonra Fon üniversitesi yönetim Kurulu Başkanı Sefer Canoski, Büyükelçi Müşaviri Umut Lütfi Öztürk ve Kültür Turizm Bakanlığı Büyükelçilik Müşaviri Çiğdem Güllü’ye ’TDGF Genel Başkanı Menderes Demir plaket takdim ederken, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Okan Çalışkan tarafından ise Tarsus Belediye Başkanının selam ve sevgileriyle Tarsus’tan getirilen takdimler yapıldı.

Fon Üniversitesi Mütevelli heyeti başkanı Sefer Canoski, yaptığı konuşmada TDGF ile işbirliği ve proje ortaklığının süreceğini belirterek, “Türk Dünyası Belgesel Film Festivaline Proje ortağı olmak, bizler adına son derece memnuniyet verici,  önümüzdeki yılda bu ortaklığın devam ettireceğiz” diye konuştu.

TFGF Genel Başkanı Menderes Demir de, “Yönetim ve Yürütme kurulu ile son üç yıldır çok iyi çalışmalara imza atıyoruz. Geçen yıl belgesel film çalışmasında çok önemli bir film çekimine imza atıldı. Gelecek yılda önemli bir belgesel gösterimi gerçekleştireceğiz” dedi

Ünlü Sanatçı Engin Çağlar’ a ödül

Türk sinemasının ünlü sanatçısı ve aktörü Engin Çağlar’a TDGF ve Fon Üniversitesi tarafından 50. Yıl anısına geçmiş filmlerinden oluşan sinema gösterimi düzenlendi. Daha sonra günün anısına ünlü aktör Engin Çağlar’a Sefer Canoski’nin eşi Sezen Canoski tarafından plaket verildi. Çağlar, “Bugünkü program ve sizlerle olmak çok güzeldi, 1940 doğumluyum. Annem Üsküplü, Makedonya  Fon üniversitesine, Sezen Canoski hanımefendiye  ve TDGF çok teşekkür ediyorum. Sinema yaşamında 50 yılı geride bırakırken, 75 filmde başrol oynadığını, televizyon dizsi olarak 16 dizide yer aldım” dedi.

Daha önce Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan , Türkmenistan, Özbekistan’ da gerçekleşen gösterimlerin Makedonya ayağından sonra Macaristan ve KKTC’de yapılacak.

ÜLKE SAYISI ARTIYOR

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonunun dördüncüsünü gerçekleştirdiği Festivale başka ülkelerde destek vermeye başladı.

Menderes Demir, ”Son olarak bu sene yeni proje ortakları olduğunu, Afganistan,  Kosova ve İsviçre olmak üzere o ülkeler de ki üniversiteler ile görüşmelerimiz,  Fon Üniversitesi mütevelli heyeti başkanı Sefer Canoski ile işbirliği ve katkıları ile devam ediyor” dedi.

Makedonya’da yoğun ilgi gören gösterimlerden sonra TDGF Genel Başkanı Menderes Demir, Yönetim Kurulu Üyeleri Derya Akbıyık, Okan Çalışkan ve Mustafa Doğan ile birlikte, Kültür Müşaviri Çiğdem Güllü, Üniversite Rektörü, Öğretim Görevlileri ve Fon Üniversitesi Yönetim Kurulu başkanı Sefer Canoski ile birlikte değerlendirme toplantısı yaparak ortak çalışma raporuna imza attılar

AdminAdmin