GÜNDEM
Giriş Tarihi : 23-12-2023 22:00

Sizin çocuğunuzu hiç köpek ısırdı mı?

Sizin çocuğunuzu hiç köpek ısırdı mı?

Sokak köpekleri ile ilgili şikayetler de bitmek bilmiyor, hayvan severlerin sokak köpeklerinin barınaklara götürülmesine yönelik eylemleri de…

Bugün bu konuyla ilgili iki ayrı bilgi aldım.

Kocaelili hayvan severler İzmit kent meydanında eylem yapmışlar. Ellerinde pankartlarla belediyelerin uygulamalarını eleştirmişler. Bazı pankartların üzerinde, “Siz hiç barınağa hapsedildiniz mi?” diye yazıyor.

Muhtemelen aynı saatlerde, Gebze’nin Yenikent mahallesinde bir çocuğu sokak köpeği ısırdı.

O çocuğun annesi de o anda bir pankarta yazı yazabilseydi, eminim ki “Sizin çocuğunuzu hiç köpek ısırdı mı?” diye yazardı!

Bir konuyu değerlendirirken her açıdan bakmak gerekir. Sadece tek bir taraftan bakarsanız ne vicdani olur ne de mantıklı.

“Hayvan dostlarımız” diye başlayan cümleler inanın birçok kişi için klişeden öteye gitmiyor! Tehlike oluşturan hayvanlarla insanların ortak yaşam alanları olarak adlandırılan yerlerin şehir merkezleri ve insanlar için tehlike arz eden ortamlar olduğuna kesinlikle katılmıyorum.

‘Hayvan severler’ olarak kendini nitelendiren ve hayvanların insanlarla iç içe yaşaması gerektiğini savunan kişiler hayvanları seviyor da, acaba böyle düşünmeyenler hayvanları sevmiyor mu?

İnsanlar daha tehlikeli evet, kabul ediyorum. Ama biz insanları, o tehlikeli insanlardan korumak için emniyet yetkilileri var değil mi? Suç işlediklerinde yakalanıp hapse atılıyorlar. Bir sabıkaları oluşuyor ve daha sonra aynı suçu işlediklerinde daha ağır bir şekilde cezalandırılıyorlar.

Oysa bir sokak köpeği mahallede bir çocuğu ya da yetişkini ısırdığında, belediyeler neredeyse müdahale bile edemiyor. O köpeği o mahalleden uzaklaştıramıyorlar bile!

Çünkü hayvan severlerin tepkilerinden korkuyorlar! Yanlış okumadınız, hayvan severlerin tepkileri yüzünden tehlikeli ve mahalle halkını ısıran köpeklere hiçbir şey yapılamıyor.

Sokak hayvanlarıyla ilgili yapılan şikayetler çok hassas bir konu çünkü hemen ‘hayvan düşmanı’ damgası yiyebilirsiniz!

Ancak çoğu kişi bu damgayı yememek için sessiz kalsa da, toplumda böyle bir tehlike var ve asla görmezden gelinemez!

Bugün başkasının çocuğunu ısırırlar, yarın da sizin çocuğunuzu!

Şehir merkezlerinde ve mahallelerde yaşamak inanın köpekler için de mutluluk verici değil. Çünkü özellikle bu mevsimlerde aç kalıyorlar, üşüyorlar. Bu yüzden daha fazla saldırganlaşıyorlar.

Oysa barınaklarda doğal ortamlarında daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilirler.

Her konuda örnek verilen Avrupa’da sokaklarda başıboş köpeğe rastlayamazsınız. Avrupa’da başıboş köpekler barınaklarda yaşıyor.

Geçtiğimiz hafta Gebze belediye başkanı Zinnur Büyükgöz’ün basın gezisinde Pelitli köyündeki sokak hayvanları rehabilitasyon merkezini de gezdik ve gerçekten çok beğendim.

Köpekler ve kediler ayrı kafeslerde kalıyorlar. Tertemiz ve sağlıklı koşullar içindeler. Hayvanların tedavilerinin yapıldığı bölüm bile var. Röntgen cihazları, anında ameliyat yapılabilen ambulansları bile var.

İnsanlar sokaklarda güven içinde yürüyebilmeli. Öğrenciler okula güvenle gidebilmeli, çocuklar parklarda güven içinde oynayabilmeli. Hiç kimsenin çocuğunun başına Allah korusun, böyle bir şey gelmemeli.

Bunu sağlayacak olan da bu şehri yönetenlerdir.

AdminAdmin