Yemek Tarifleri
Giriş Tarihi : 04-07-2023 10:31

Serinletici bir lezzet: Pratik güllaç tatlısı tarifi

Yaz aylarında ferahlamak için ideal bir seçenek olan güllaç tatlısı tarifiyle lezzet dolu anlar yaşayın. Malzeme ve tarif adım adım detaylarda…

Serinletici bir lezzet: Pratik güllaç tatlısı tarifi

Güllaç tarifi nasıldır

Güllaç görüntüsü kadar lezzetiyle de birçoğumuzun gönlünde taht kurmaktadır. Düşük kalorili olan güllaç tatlısının ağlığa faydaları ise saymakla bitmiyor. Peki güllaç tatlısı nasıl yapılır? Güllaç tatlı tarifi nasıldır? İşte detaylar...

 

Güllaç nasıl yapılır

Osmanlı'dan günümüze yüzyıllardan beri eskimeyen bir lezzet olan güllaç tatlısı popülaritesini hala koruyor. Özellikle ramazan aylarında iftar sonrası güllaç bir gelenek haline geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Hafif sütlü tatlılar arasında yer alan güllacın nasıl yapıldığına dair detaylar haberimizde...

İçerisindeki cevizler ve üzerine serpeceğiniz antep fıstıkları ile daha da lezzetlenecek bir tatlı tarifi olan güllacı deneyenler pişman olmuyor.

 

Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 12 yaprak güllaç
  • 1,5 litre süt
  • 2 su bardağı şeker
  • Çekilmiş ceviz
  • 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

 

Üzeri için:

  • Toz Antep fıstığı
  • Kiraz şekerlemesi

 

· Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

Güllaç tatlısını yapmak için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, şekerler tamamen erisin. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır.

Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekilde ısıttıysanız tekrar ılıması için beklemenize gerek olmayacaktır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı.

Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde ilkini derince bir tepsiye koyuyoruz.

Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.

Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.

Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamasına dikkat etmelisiniz.

Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında muhafaza edelim.

En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Ben toz antep fıstığı ve kiraz şekerlemeleri ile süsledim.

Afiyet olsun!

 

Güllaç tarifi püf noktaları

· Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün sıcaklığı çok iyi olmalıdır. Eğer sütünüz çok sıcak olursa güllaç yapraklarını hamur edebilir, çok fazla ılık olması durumunda ise güllaç yapraklarını ıslatmayabilir.

· Güllaç tatlınızın tam tadında olması için gül suyu eklemelisiniz.

· Güllaç tatlınızın tadını kaybetmemesi ve içerisindeki cevizin güllacınızı karartmaması için yaptığınız gün tüketmeniz daha iyi olacaktır.

 

Güllacın faydaları

· İçerisinde katkı maddesi olmadığı için sağlık açısından herhangi bir tehlikesi yoktur.

· Diğer tatlılarda yüksek oranda karbonhidrat olmasına karşılık güllaçta içerdiği sütten dolayı yüksek oranda protein vardır.

· Ramazanda yapılan güllaç tatlısı gün boyu aç kalan midelerinize, yemekten yaklaşık 1 saat sonra yemeniz halinde bariz bir rahatsızlık vermemektedir.

· Ramazanda açlığın etkisiyle düşen kan şekerini içerisinde bulunan sütün etkisiyle dengelemektedir.

· Güllaç, şeker miktarı düşürülüp yarım yağlı sütle yapıldığında diyette olanlar için kalorisi düşük bir tatlıdır.

Zehra KüçükZehra Küçük

Zehra Küçük(Web)