SON DAKİKA
Giriş Tarihi : 07-08-2020 12:55

Okullar açılmamalı!

Okullar açılmamalı!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, Covid-19 önlemlerinin sıkılaştırılması ve okulların açılmaması gerektiğini bildirdi. Yener, başta Türk Tabipleri Birliği (TTB) olmak üzere meslek ve uzmanlık dernekleri ile bilim insanlarının uyarılarının iktidar tarafından dikkate alınmadığını vurgulayarak “Gerekli hazırlıklar yapılmadan, sırf özel okul sahipleri tahsilat yapabilsin diye okulları açmak, salgını yaygınlaştırmaktan başka sonuç vermeyecektir” dedi.

Okulların salgının bütünü ile kontrol altına alınmadan ve eğitimin sağlıklı bir şekilde yapılmasına imkan verecek gerekli düzenlemeler yapılmadan açılmaması gerektiğinin de altını çizen MMO Başkanı Yener, okulların büyük bölümünde mekanik havalandırma sistemlerinin bulunmadığı, havalar soğuyunca doğal havalandırmanın da çok güçleşeceği belirtti.

BİLİNÇLİ OLARAK İZLENEN HATALI POLİTİKALAR

“Sınıfların boyutları ve kalabalık öğrenci sayıları dikkate alındığında sosyal mesafe kurallarına göre oturma ve ders düzeninin sağlanmasının mümkün olamayacağını” da ifade eden Yener, “Bilinçli olarak izlenen hatalı politikalar sonucu salgın tekrar yaygınlaşmaya başlamıştır. Verilerdeki tüm çarpıtmalara karşın valilerin, yerel yöneticilerin, hastane başhekimlerinin ve sağlık meslek örgütlerinin açıklamaları, Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerinin gerçek olmadığını ortaya koymaktadır. Vakalardaki artışlar Sağlık Bakanı tarafından da kabul edilmektedir”dedi.

İKTİDAR ŞEFFAF DAVRANMIYOR

Hasta sayıları konusunda da iktidarın şeffaf davranlmadığının altını çizen Yener, “Eksik bilginin yanlış bilgi olduğu kabul edilmedi, toplum yanıltıldı. Yalanlamalar ve yanıltmalarla gerçekler gizlenmeye çalışıldı. Gerçekleri dile getirenler soruşturmalarla susturulmak istendi” ifadelerini kullandı.

İŞVERENLERİ KOLLAYAN DÜZENLEMELER

“Bilim Kurulu halk sağlığı uzmanları, TTB, TMMOB, sağlık uzmanlık dernekleri ve sendika temsilcilerinin katılımıyla güçlendirilmeli, kararları kamuoyuna duyurulmalı ve eksiksiz olarak uygulanmalıdır” ifadeleri kullanan Yener, şu uyarılarda bulundu:

“Salgınla ile ilgili bilgi ve verilerde tam bir şeffaflık sağlanmalı, tüm bilgiler çarpıtılmaksızın kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bu süreçte işe gidemeyen, işten çıkarılan, iş bulamayanlara maddi destek sağlanmalı, İşsizlik Sigortası Fonu’nun kaynakları şirket patronları için değil, emekçiler için kullanılmalıdır. İşverenleri koruyan ve kollayan düzenlemeler iptal edilmelidir.

Sağlığın kamusal bir hizmet olduğu hiçbir zaman akıllardan çıkarılmamalı, özel sağlık kuruluşları kamulaştırılmalıdır. İşletici şirketlere fahiş kâr sağlayan şehir hastanelerindeki soyguna son verilmelidir. Hastaneler, endüstriyel tesisler, alışveriş merkezleri, iş merkezleri, büyük ofisler, yolcu terminalleri, oteller, okullar, kreşler gibi genel ve büyük hacimli mahaller ile toplu taşıma araçlarının iklimlendirme tesisatlarında bazı yeni düzenlemeler ile bakım ve periyodik muayenelerin tekniklerine uygun olarak yapılması gerekir.”

AdminAdmin