GÜNDEM
Giriş Tarihi : 23-07-2024 19:44

Nail Çiler'den hükümete 'sokak hayvanları' tepkisi

​​​​​​​CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Komisyon Görüşmelerinde Sokak Hayvanları Hakkında Düzenlenen Yasa Üzerine Eleştirilerde Bulundu

Nail Çiler'den hükümete 'sokak hayvanları' tepkisi

Çiler, Milletvekillerinin tarih önünde hesap vereceklerinin altını çizerek; “Kuş yaşarken karıncaları yer ama kuş ölünce onu yiyen karıncalardır. Bugün gücünüz, sayısal üstünlüğünüz olabilir ama unutmayın, zaman hepimizden daha güçlü. Bir ağaç bir milyon kibrit yapar ama bir kibrit milyonlarca ağacı yakar. Öyleyse iyi olalım, iyi şeyler yapalım. Bu yasaya izin verirsek tarih önünde hesap veririz” dedi.

Sahipsiz hayvanların toplatılarak sorunun çözülemeyeceğine vurgu yapan Çiler, “Sahipsiz hayvanlar, yani sokak hayvanlarıyla ilgili durum "Toplayalım, uyutalım, sorun çözülsün" diyecek kadar basit bir husus değildir. Teklif bize sadece sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesini vadetmek dışında bir şey söylemiyor” dedi.

Eğitimin önemine dikkat çeken Çiler, “Eğitime dair bir önerisi var mı teklifin? Hayır. Öncelikle toplum olarak insan dışındaki canlılarla uyum içinde yaşamayı öğrenmeliyiz, çocuklarımıza okullarda bunun eğitimini vermeliyiz. İnsanlar kendisi dışındaki canlılara düşman bir ırk değildir, tüm canlılarla birlikte uyum içinde yaşamamız gerekir” dedi.

CHP’li Çiler Komisyon görüşmelerinde kısırlaştırmaya değinerek; “İkinci husus, sokak hayvanlarının sağlığı açısından ve nüfuslarını kontrol etmek için kısırlaştırma seferberliği yapmalıyız. Nüfus kontrolü katliam yaparak olmaz. Toplum sağlığı için kısırlaştırma ve aşılama temeldir. Hollanda bu prensiple sokak hayvanı sorununu çözdü. Ancak katliam yaparak sorunun çözülmediğine dair en büyük örnek geçmişimizde duruyor; tarih tekerrürden ibaret olsa gerek. Hayırsız Ada, 1910 yılında 80 bin köpek orada ölüme terk edildi. Türkiye'de köy sayısı 18.251, ilçe sayısı 922, belde sayısı 400. Sokak hayvanları için bu yerleşim birimlerinde çalışmalar yapıldı mı? Hayır, yapılmadı” dedi.

Hayvan ticaretinin de bir başka sorunu oluşturduğunu belirten CHP’li Çiler, “Üçüncü mesele, hayvanların ithalatının ve ticaretinin daha şu ana kadar yasaklanmadığı görülmektedir. Mevzuatta yasaklandı denebilir ama kaçak yollarla satışların yapıldığı bilinen bir gerçek, üretim çiftlikleri hâlâ faaliyetlerini sürdürüyor, genetik olarak sağlıksız türler yaygınlaştırılıyor. Buna karşı Bakanlığın önlemi nedir, önlem aldınız mı?” diye sordu.

Geçtiğimiz yıllarda evcil hayvanlara çip takılmasına ilişkin çalışmaları hatırlatan Çiler, “Mevcut yasada 31/12/2022 tarihine kadar evcil hayvanların çiplenerek kontrol altına alınmasına dair çalışma yapılacağı belirtilmişti. Çiplenme oranı nedir? Çip sayesinde tekrar sahibine teslim edilen hayvan sayısı nedir? Çip seferberliğini artırarak neler olmuştur? Bunların açıklanması gerekiyor. Bu çipler yapılırken kimler zengin oldu acaba? Hayvan bakımevlerinin refahının artırılması için belediyelere verilen ödenek nedir? Vatandaş ile belediyeleri karşı karşıya getirmek mi hedefiniz? Bu uygulamanın vicdani ve bilimsel hiçbir değeri yoktur” diye tepki gösterdi.

Vatandaşların bu yasaya taraf olmadığının altını çizen CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, “Bu kanun konuşulmaya başlandığından beri vatandaşlarımız tarafından mail yağmuruna tutuluyoruz. Yapmayın, etmeyin, canlara kıymayın; başka bir yol bulalım." deniliyor. İnsanları kendi yaşam merkezlerinde ya hayvanseversiniz ya da değilsiniz anlamına getirdiniz. Avrupa'dan parlamentodaki üyeler diğer milletvekillerini de belki aramışlardır, bize de yazılar geldi. Bir mevkidaşımız diyor ki: "Biz bu işi çözdük, Hollanda'dan deneyimlerimizi aktaralım. Bunları sizlerle paylaşabiliriz." diyorlar. Gelin bu işi çözen ülkelerle görüşelim, akademisyenlerle, bilim insanlarıyla bilimin ışığında ilerleyelim. Ödenek ayırın, kısırlaştırma seferberliği yapalım, bu işi çözelim. Yaşatmak katletmekten hem daha vicdani hem daha ucuz hem daha sağlıklı” diyerek sözlerini noktaladı.

AdminAdmin