GÜNDEM
Giriş Tarihi : 20-01-2022 09:25

Maden işçisi direnişte

Maden işçisi direnişte

Divriği Demir Madeni işçileri direnişe devam ediyor. Alt Taşeron Çiftay yetkilileri direnişteki işçileri şantiye alanından dışarı çıkardı. İşçiler, kar yağışı ve aşırı soğuk havada zor şartlarda direnişlerini sürdürüyor. Divriği Esnafı kendi arasında oluşturduğu komite aracılığı ile günde 3 öğün işçilerin yiyecek ve gıda ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyor.

OYAK-ERDEMİR  yetkilileri  Divriği Demir Madenlerinde süren işçi direnişine sessiz kalsa da alt taşeron ERMADEN ve Çiftay yetkilileri dün akşam saatlerinde Divriği’de bir araya geldi. Görüşmenin ardından Çiftay Genel Müdürü M. Gökalp Özkök ile direnişteki maden işçisi temsilcileri arasında görüşme oldu.

ERMADEN’in alt taşeronu Çiftay şirketi ile işçiler arasında 25 gündür süren toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı, işçiler işi durdurdu.

17 Ocak 2022 tarihinde üretimi durduran işçiler aşırı soğuk ve kar altında eylemlerine devam ediyor.

Çiftay Şirketi yetkilileri direnen işçileri şantiyeden dışarı çıkardı. Yaklaşık 6 yüz  Demir Madeni İşçisi eksi 10 dereceye varan soğuk ve karlı hava şartları altında Cürek-Divriği Karayolu üzerinde eylemini sürdürüyor.

ALT TAŞERONLAR İŞÇİ TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Direnişteki İşçilere Kayseri’den 250, İstanbul’dan 170 işçi getirecekleri söylendiği iddia edildi. İşçiler bu iddiayı yalanlamadı.  Dışarı sızan bilgilere göre, Çiftay yetkilileri ile işçi temsilcileri arasında yapılan görüşmede işveren ithal işçi getireceklerinin sinyalini verdi.

Direnişteki işçi temsilcileri ile Çiftay Yetkilileri dün akşam Divpelet Üretim Tesislerinde görüştü. Çiftay yetkilileri, işçi temsilcilerine işbaşı yapmamaları halinde dışarıdan işçi getireceklerini söylediği iddia edildi.  Alt Taşeron Çiftay yetkilileri, kendilerinin işi bırakmaları halinde, işçilerin işten atılacağını,  işsiz kalacağını öne sürdü.

Direnişteki Alt taşeron Çiftay yetkilisi, 250 işçi Kayseri, 170 işçi de İstanbul’dan getireceklerini ifade ettiği. Çiftay Firması yetkilileri son olarak, işçilere önerdikleri %51’lik maaş artışı konusunda kararlı olduklarını bu oranı asla yükseltmeyeceklerini, işçilerin istediği seyyanen bin (1000) TL  yerine 250 TL vereceklerini ifade ettiler. Görüşme sert geçse de anlaşma sağlanamadan taraflar masadan ayrıldı.

YERALTINDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİN TABAN MAAŞI ÇOK DÜŞÜK

Görüşlerine başvurduğumuz maden işçileri, firmanın önermiş olduğu %51’lik maaş artışı önerisinin makul bir artış gibi görüldüğünü ifade eden işçiler,  taban maaş asgari ücret düzeyinde olmasından dolayı %51 artış bile gerçek hayat şartlarının çok gerisinde kaldığını bildirdi. Çok ağır şartlarda yer altında çalıştıklarını ifade eden Maden işçileri, bazı sosyal haklarının, ikramiye ve yardımların düzeltilmesi, maaşlara ek olarak seyyanen bin TL (1000 TL) verilmesini önerdi. İşveren tarafı ise işçilere 250 TL seyyanen maaş artışı yapacaklarını önerdi.

OYAK-ERDEMİR  yetkilileri  Divriği Demir Madenlerinde süren işçi direnişine sessiz kalsa da alt taşeron ERMADEN ve Çiftay yetkilileri dün akşam saatlerinde Divriği’de bir araya geldi. Görüşmenin ardından Çiftay Genel Müdürü M. Gökalp Özkök ile direnişteki maden işçisi temsilcileri ile akşam saatlerinde Divpelet Tesislerinde görüştü.

SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ MADEN İŞÇİLERİNİ ZİYARET ETTİ

Divriği Demir Madeni İşçilerinin hak arama girişimi Türkiye gündemine geldi.

İşçilerin hak arama eylemi Divriği Gazetesi’nin yaptığı haberlerle ulusal basın ve televizyonlarda haber oldu.

Divriği’de bulunan  (CHP, AKP, İYİ PARTİ, MHP) siyasi partilerin ilçe başkanları ile temsilcileri (18 Ocak Salı)  direnişte olan işçileri ziyaret etti. Siyasi partilerin ilçe başkanlarının ziyareti işçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. İlçe başkanları daha sonra Çiftay Şirketi yetkilileriyle görüşerek işçilerin haklarının iyileştirilmesi talebinde bulundu.

25 GÜNLÜK DEMİR STOKU KALDI

Stoklarda, Depolarda Yedeklenen Demir Madeni Biterse  Türkiye Krize Girecek.!

DİVRİĞİ’DE ÜRETİM DURURSA,  DEMİR SANAYİİ  KRİZE GİRECEK.!

Divriği’de üretilen demir cevheri İskenderun ve Karabük Demir Üretim Fabrikalarına taşınıyor. Türkiye’nin demir-çelik üretiminin ve ihtiyacının  yüzde 67’si Divriği’de üretiliyor.

İşçilerin Divriği Demir Madeni Ocaklarına inmemesi, üretimi durdurması İskenderun ve Karabük Demir-Çelik Fabrikalarında üretimi fiilen durdurma noktasına geldi.

OYAK ERDEMİR’in yetkili olduğu Divriği Demir Madenlerini işleten Alt Taşeron ERMADEN ile onun alt taşeronu Çiftay yetkilileri arasında gerginlikler yaşanıyor.

Haber kaynaklarımızın bize bildirdiği bir duyuma göre, ERMADEN yetkilileri ile alt taşeronu Çiftay yetkilileri (18 Ocak) akşam saatlerinde bir görüşme yapıldı. Görüşmede ERMADEN yetkilileri, işçilerin istediği zammı makul bulduklarını ifade ederek, Çiftay yetkililerine işçilerin isteklerini kabul etmelerini, aksi halde Çiftay ile yollarını ayıracaklarının sinyalini verdi. (Haber Divriği Gazetesi)

 

 

 

 

 

AdminAdmin