SON DAKİKA
Giriş Tarihi : 29-06-2020 17:45

Levent Altun yazdı

Levent Altun yazdı

İlk soru şu olmalı; Gebze il olmayı hak ediyor mu?

Bu sorunun yanıtını bulmak çok zor değil. Evet, kesinlikle hak ediyor. Türkiye’deki diğer illeri Gebze ile kıyaslayarak da değil üstelik. Çünkü kıyaslayacak olsak Gebze’nin il olmadığı Türkiye’nin il sayısı en fazla 20-25 olur.

Geçmişte birçok ilçe, hak etmediği halde siyasi kararlarla il yapıldı. Bu ülkede siyasi güç, şehirlerin ve ilçelerin bile kaderini etkiliyor.

Kocaeli Büyükşehir’e dahil edilmeden ve 4’e bölünmeden önceki haliyle yani Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası’nın toplam nüfusu 750 bine yaklaşmış durumda. Yani Büyükşehir olma kriterlerini yakaladı.

Sanayisi ve ekonomik gücü ise Türkiye ekonomisine can verir büyüklükte. Birçok ilin merkez nüfusu kadar Gebze’de firma sayısı var. Bazı illerin toplam nüfusu, Gebze’deki öğrenci sayısı kadar bile değil. Hatta çalışan işçi sayımız bile Türkiye’deki birçok şehrin nüfusundan daha fazla.

Dev sanayi tesislerinin yanı sıra Gebze ayrıca Türkiye’nin bilim ve teknoloji merkezi konumunda. Bilişim Vadisi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Gebze Teknik Üniversitesi, Türk Standartları Enstitüsü, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü, KOSGEB ve büyük şirketlerin Ar-Ge merkezleri acaba kaç şehirde var?

İstanbul ile Anadolu’yu birbirine bağlayan Gebze; havayolu, denizyolu, demiryolu, karayolu, TEM ve D-100 ile ulaşımın da tam merkezinde.

Kabına sığmayan, sürekli büyüyen ve gelişen Gebze’nin il olmayı hak etmediğini söyleyen çıkmaz ama il olmasını istemeyenler elbette var!

İstanbul istemez çünkü Gebze’de üretim yapan dev fabrikaların birçoğunun merkezi ne yazık ki İstanbul’da. 

Kocaeli istemez çünkü Gebze olmazsa Kocaeli’den geriye fazla bir şey kalmıyor! Türkiye’nin en zengin şehri Kocaeli ise bu elbette Gebze’nin sayesinde.

Buraya kadar yazdıklarım siyasetle ilgisi olmayan gerçeklikler.

Gelelim işin siyasi kısmına. Gebze’nin siyasi gücü olmadığı için ne yazık ki İzmit lobisinin kontrolünde.

(İzmitli) CHP Kocaeli milletvekili Haydar Akar Gebze’nin il olması için teklif verdi diye sakın Gebze’nin il olmasını istediğini düşünmeyin!

(Gebzeli) Ak Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, ‘Türkiye’de yeni il yapılmasına karşıyım’ dedi diye sakın Gebze’nin il olmasını istemediğini düşünmeyin!

Her ikisi de siyasi gerekliliklerini yerine getiriyorlar!

Haydar Akar da biliyor ki, verdikleri önerge mecliste kabul edilmeyecek. İl konusu üzerinden Gebze sempatisi oluşturarak gol atmaya çalışıyor.  

Cemil Yaman da biliyor ki, bu önergeyi desteklese partisinden tepki görecek bu yüzden siyasi demeçlerle topu ceza sahasından uzaklaştırmaya çalışıyor.

Bu iki ismin partilerini yer değiştirin bakın demeçler de nasıl değişecek!

MHP Gebze ilçe başkanı Serkan Kural’ın, ‘Gebze il olmalı’ çıkışı ise çok yerindedir.

Gebze’nin il olma konusu siyasetten arındırılmalı ve siyasi kavgalara malzeme yapılmamalıdır.

Gebze’nin büyük şehirli il olması kaçınılmazdır.

Bürokratı, siyasetçisi, gazetecisi, sanayicisi, işçisi, köylüsü Gebze’de yaşayan herkes bu hakkın takipçisi ve sesi olmalıdır.

 

Gebze’nin ilçeleri hangileri olmalı?

 

Gebze eğer Büyük şehirli il yapılırsa elbette yeni ilçelere de ihtiyaç duyulacak. Darıca, Çayırova ve Dilovası zaten doğal ilçeler olur. Bunun yanı sıra Beylikbağı ve Mollafenari de iki yeni ilçe olarak eklenmeli.

Öte yandan, Hereke ve Tuzla için de orada oturanlar vatandaşlarımıza yönelik bir anket ya da referandum çalışması yapılmalı çıkacak karara göre ilçe olarak eklenmeli diye düşünüyorum.

AdminAdmin