GÜNDEM
Giriş Tarihi : 01-04-2024 22:55   Güncelleme : 01-04-2024 23:49

Levent Altun yazdı

Özgür Özel’in ipiyle, Erkan Baş’ın TİP’iyle Gebze kaybetti. Darıca, Çayırova ve Dilovası’nda ise…

Levent Altun yazdı

CHP 47 yıl sonra ilk kez birinci parti olarak seçimlerden çıktı. 15’i büyükşehir olmak üzere 36 ilde kazandı. Büyükşehirlerde fark attı, Türkiye haritasının önemli bölümünü kırmızıya boyadı.

Seçmen, ekonominin kötü gidişatı ve emeklilerin taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle hükümete ciddi bir uyarıda bulundu.

Seçim sonuçlarına bakıldığında birçok bölgede CHP’nin çok büyük bir oy artışı olmasa da hükümete tepkili olan seçmen Ak Parti’ye oy vermeyince, doğru aday gösterdiği yerlerde CHP seçimi kazandı. Kocaeli'de mesela İzmit, Derince, Karamürsel. Körfez kılpayı kaçtı.

Yanlış aday gösterdiği, aday göstermediği ve kent ittifakı başaramadığı yerlerde ise fırsatları kaçırmış oldu.

Kocaeli Büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerine bakalım.

Ak Parti adayı Tahir Büyükakın yüzde 46 ile kazandı. CHP adayı Atasoy Bilgin yüzde 29’da kaldı.

2019’da CHP girmemişti, İYİ parti adayı Serdar Kaman yüzde 33 almış, Tahir Büyükakın yüzde 56 ile kazanmıştı.

Aradaki farkı görüyor musunuz?

31 Mart seçimlerinde Türkiye’de birinci sırada çıkan CHP, Kocaeli’de 5 yıl önceki oy oranından daha düşük oy almış. Tahir Büyükakın ise 5 yıl önce aldığı oy oranından 9 puan az alsa da seçimi kazanmış.

Yani bu seçimlerde Kocaeli büyükşehir için çok kötü bir aday çıkardı CHP. Partisi birinci sıradayken partisinden çok daha düşük oy almış.

Gebze’de Belediye meclis üyeliği yapan Saide Arslan’ın Darıca adaylığı tutmadı. 2019’da Darıca’da Yakup Törk ile yüzde 42,5 oy alan CHP, 2024’de Saide Arslan ile yüzde 31’e geriledi. Üstelik partisinin Türkiye’de birinci olduğu bir seçimde!

Bugün bazı gazetelerde gördüm, Saide Arslan kendisinden başka herkeste aramış kabahati! Bence önce partisinin oyunu nasıl yüzde 11 düşürdüğünü açıklamalı.

Gelelim Dilovası’na.

Rahmetli Ercan Dalkılıç Dilovası’nı sallamış yıkamamıştı. CHP zaten Dilovası’nda yoktu. Darıca’dan aday adayı olan ve aday gösterilmeyen Yakup Törk’ün Dilovası adaylığı, Dilovası seçmeninin Doğulu olması sebebiyle olsa gerek bir maceraydı, bu da tutmadı. Taş yerinde ağırdır, misali; Darıca’da aday olsa CHP’nin iddiası olurdu, ama Dilovası’nda hafif kaldı.

Kocaeli’de adaylarla dama taşı gibi oynayan CHP, Çayırova’da da herkes Doktor Mustafa Anaç’ı beklerken Muharrem Gökçe’yi gösterdi. 2019 seçimlerinde yüzde 23 oy alan ve 2’nci parti olan CHP, bu seçimlerde yüzde 21,5 alarak İYİ Parti’nin de gerisinde 3’üncü sırada kaldı.

Çayırovalı CHP’liler belediye meclis üyeliğinde kendi partilerine oy verirken, belediye başkanlığında İYİ parti adayı Şevki Demirci’ye verdi! İnanmayanlar, belediye başkanlığı ile belediye meclis üyeliği seçimlerinin sonuçlarını kıyaslayabilirler.

En berbat olanı, en sona sakladım; yani Gebze.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ile anlaşıyorsunuz; kritik yerlerde TİP, CHP’yi destekleyecek. Mesela nerede? İstanbul’da. İstanbul’da TİP’e ihtiyaç yoktu! Mesela nerede? Hatay’da. Orada da bir Gökhan Zan olayı patladı, CHP kendi elindeki belediyeyi Ak Parti’ye kaptırdı.

Neyse biz Gebze’ye gelelim.

Erkan Baş hangi ruh hali ve amaç uğruna Gebze’de aday olmayı seçti hala anlayabilmiş değiliz ama en azından böyle bir karar verdiyse arkasında durmasını beklerdik. Rakipleri 2 ay seçim çalışması yaparken, kendisi 8-10 gün çalıştı. 2 sendika ziyareti, 3-4 mahalle buluşması ve çarşı-Pazar gezintisine çalışmak denirse?

Öyle ciddiyetsiz bir tavır içindeydi ki, birlikte çalışması gereken ve işbirliği yapması kaçınılmaz olan CHP Gebze yöneticileriyle yan yana gelmemek için çaba harcadı! Başkanlık için CHP’lilerden oy isterken, sadece belediye meclis üyeliği için seçim çalışması yapan CHP’lilerin bu emeğinin adeta önünü kesmek için belediye meclis üyeliği listesi çıkardı ve listeyi kaldırmamak için inat etti!

Erkan Baş CHP’lilerin oylarıyla yüzde 20 oy aldı, aynı kitlenin yüzde 7’si TİP Gebze belediye meclis listesine oy verdi. Peki bir işe yaradı mı? Hayır. Çünkü önce yüzde 7’lik il barajı ardından yüzde 10’luk ilçe barajı gerekiyordu. Yani TİP yüzde 7 ile Gebze belediye meclis üyesi çıkaramadı ama CHP, bu yüzde 7 kayıp ile 3-4 belediye meclis üyesi kaybetti! CHP sadece 5 meclis üyesi çıkarabildi. Zaten TİP’in Gebze belediye meclis üyesi listesinin tamamı İstanbulluydu, bir tane Gebze’den yoktu. Başka partileri ‘biat kültürü’ nedeniyle eleştiren ve cehaletle suçlayanlar aynı cehaletin içinde olduklarını sanırım anlayamıyorlar!

Erkan Baş instagram hesabından seçimlere ilişkin bir sayfa açıklama yapmış, bir cümlesinin içinde bile Gebze ismi geçmiyor. Gebze’ye geldiğinde ‘bir iddiamız var’ demişti, kazanırsa kahraman olacaktı. Peki kaybettiğinde söyleyeceğiniz bir sözünüz, en azından bir özrünüz yok mu?

CHP, Türkiye genelinde birinci parti olduğu için yapılan yanlışlıklar hasıraltı edilecek, görmezden gelinecek. Bu şehrin dışında yaşayanlar Türkiye haritasına bakıp kırmızılar içindeki sarı yerleri görüp Ak Parti’nin kazandığı yerler diye buradaki insanları suçlayacaklar.

Hiç kimse aynaya bakmayacak, gerçeklerle yüzleşmeyecek! Sonra da bu yanlışlıklar içinde doğruyu bulmaya çalışacaklar.

AdminAdmin