GÜNDEM
Giriş Tarihi : 26-10-2023 09:32

Levent Altun yazdı

Gebze Ticaret Odası’nın Ekim ayı olağan meclis toplantısının konuğu olarak Gebze’ye gelen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un konuşması il olmayı bekleyen Gebzelileri üzdü.

Levent Altun yazdı

Meclis toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutladıktan sonra, konuşmasını “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 100 il, 1000 ilçe projesi kapsamında kesinlikle Gebzemizin de il olması gerektiğini bir kez daha vurgulayarak…” diye sürdürdü.

Daha sonra kürsüye gelen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli’nin bilim, teknoloji ve sanayi yönünün zenginliklerini vurgulayan bir konuşma yaptı. Planlı sanayinin devam etmesi gerektiğini söyledi. Kimya sanayisinin yüzde 22’isini barındıran Kocaeli’de özellikle endüstriyel kazaların olmamasına yönelik çalışmaların başlatıldığı bilgisini paylaştı. Türkiye’de sanayi şehrinin çok ama hem bilim hem teknoloji hem de sanayiyi barındıran şehirlerin az olduğunu ifade ederek Kocaeli ile gurur duyduğunu dile getirdi.

Vali Yavuz’un bundan sonraki konuşmaları ise Gebze Ticaret Odası meclis üyelerinin büyük bölümünü rahatsız etti. Vali Yavuz Gebzelilerin il olma beklentisini biliyor, bu çalışmaların Gebze Ticaret Odası ağırlıklı yürütüldüğünü de biliyor.

Kaldı ki, Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu, kürsüden de açıkça dile getirdi. Hatta, sosyal medyada bir süre önce başlattığı, ‘Herkes Gebzeli olmalı, Gebze il olmalı’ sloganlı sosyal medya gönderileri ve reels videolarının erişim sayısının 2 milyonu aştığını söyledi.

Vali Yavuz da konuşmasının bir bölümünü bu konuya getirdi.

“Hem ticari, hem ekonomik hem coğrafya bakımından büyüklük sizi daha dikkate alınır bir şehir yapar, daha küçültülmüş şehirler sizi sıradanlaştırır. Ezberler ruhunuzu okşayabilir ama bölünmüşlüğün hiç kimseye faydası olduğunu görmedim” diyerek açıkça mesajını verdi.

“Kocaeli’nin toplam yüz ölçümü Muş’un üçte biri bile değil” diyen Vali Seddar Yavuz’a, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Çiler, “Muş ili bomboş sayın valim. bizim sanayimiz var” diye yanıt verince Vali Yavuz, “Kürsüden değil ama sizinle tartışırız” dedi.

Bazı meclis üyelerinin de eklemeler yapmasından rahatsız olan Vali Yavuz yarı şaka yarı ciddi bir şekilde, “Ben buraya misafir olarak geldim, bu konuyu polemik konusu yapmak istemiyorum, hoşunuza gitmezse dinlemeyebilirsiniz” dedi.

Vali Yavuz’un bu çıkışından sonra Gebze Ticaret Odası meclis üyeleri de bir daha yorumda bulunmadılar.

Vali Yavuz’un konuşma yaptıktan sonra ayrılmasıyla meclis üyeleri de rahatsızlıklarını dile getirdiler. Bazı meclis üyeleri, “Vali bey yeni ilçelere mi karşı yoksa Gebze’nin il olmasına mı?” diye sorarken bazı meclis üyeleri de, Vali Yavuz’un İzmit lobisinin etkisi altında kaldığını dile getirdiler.

Toplantının sonunda Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu , “İl olma hakkımızı savunmaya devam edeceğiz” diyerek gereken mesajı verdi.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un Gebze’nin il olmasını istememesini normal karşılıyorum. Ancak bunu açık bir ifadeyle üstelik Gebze’de ve şehrin en önemli sivil toplum kuruluşunun kalbinde dile getirmesi, oradakiler açısından rahatsızlık vericiydi.

zmit lobisinin siyasetçileri de Gebze’nin il olmasını istemiyor.

Çünkü Kocaeli’den Gebze’yi çıkardığınızda geriye neredeyse sadece İzmit kalıyor! Gebze tek başına koskocaman bir il hatta Büyükşehir olabilir. Gebze her yönüyle bu potansiyele ve zenginliğe sahip.

Ancak Gebze’nin olmadığı bir Kocaeli, elinde bulundurduğu gücün büyük bölümünü kaybetmiş bir küçük şehir haline gelecek.

Bilişim Vadisi, Gebze Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK MAM, Martek, OSB’ler, Teknoparklar, yüzlerce dev fabrika ve binlerce irili ufaklı firmasıyla dev bir bilim, teknoloji ve sanayi kenti olan Gebze elbette gelecekte yıldızı parlayan bir şehir olarak ışıldayacak.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında eğer 19 yeni ilçe olacaksa Gebze mutlaka ama mutlaka bu 19 ilçe içerisinde olacak! Eğer olmazsa, Gebze bu ülkenin üvey evladıdır demektir.

Nüfusu Gebze’nin bir mahallesinden bile küçük olan, ülke ekonomisine katkısı Gebze’deki bir fabrika ya da OSB’nin katkısından bile küçük ilçeler il yapılır da Gebze yapılmazsa, bu şehir bu vefasızlığı unutmayacaktır.

Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş geçen ay meclis toplantısında açıklamıştı, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan 68’i Gebze Ticaret Odası üyesi.

Başka söze gerek var mı?

AdminAdmin