GÜNDEM
Giriş Tarihi : 20-06-2023 11:08   Güncelleme : 20-06-2023 11:27

Levent Altun yazdı

Gazeteci Levent Altun, gündemdeki il tartışmasını değerlendirdi

Levent Altun yazdı

Türkiye’de il sayısının 100’e çıkarılması gündeme gelince, yıllardır il olmayı bekleyen ilçelerde doğal olarak büyük bir beklenti oluştu. Elbette il olmayı en çok hak eden Gebze’de de hem heyecan hem de çaresizlik iç içe geçmiş durumda.

Heyecan diyorum çünkü Gebze’nin il olması demek, kabuğunu kırıp kendi kimliğini bularak daha sorunsuz ve güzel yarınlara ulaşması demek.

Çaresizlik diyorum çünkü Gebze’nin adı konulmamış bir sahipsizliği var! Hem şehri yönetenler hem de şehirde yaşayanlar açısından geçerli.

Birkaç gündür bazı sivil toplum kuruluşları Gebze’nin il olması yönünde açıklamalarda bulunuyorlar. Dün Gebze Ticaret Odası’nın meclis toplantısındaydım. Gebze Ticaret Odası her zamanki gibi bu işin ucundan tutan birkaç kurumdan birisi. Başkan Abdurrahman Aslantaş ve Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu bu konuda çok çarpıcı açıklamalarda bulundular.

Geçenlerde CHP Gebze ilçe başkanı Gökhan Orhan açıklama yaptı.

Peki diğer siyasetçiler neden susuyorlar?

Belediye başkanı neden susuyor?

Ak Parti Gebze ilçe başkanı Recep Kaya’nın Gebze’nin il konusu ile ilgili her yerde söylediği bir söz var; ‘Yaparsa Ak Parti yapar.’

Aslında şu söz daha doğru, ‘Yapmazsa, Ak Parti yapmaz’

Çünkü ne Ak Parti ne de Ak Partili Gebze Belediyesi Gebze’nin il olması konusuna sahip çıkmıyor! Hatta hiç sesi bile çıkmıyor!

Türkiye’nin dört bir yanında il olmak isteyen ilçelerin belediye başkanları, meslek kuruluşları, tüm siyasetçileri el ele vermişler, il olmak için adeta yırtınıyorlar!

Gebze’de daha bu konu bir platformda tartışılmıyor bile!

Çünkü tartışacak platformumuz bile yok!

Küçücük ilçelerde bile Kent Konseyleri var, koskoca Gebze’de yok! Şehrin sorunlarını ortak akıl ile konuşacak, tartışacak ve çözüm bulacak bir ortak akıl yok düşünebiliyor musunuz?

Ortak akıl nedir? Şehrin merkezi idare yöneticileri, belediye temsilcileri, muhtarlar, üniversiteler, medya, dernekler, vakıflar, sendikalar, esnaf ve meslek kuruluşları, siyasal partilerin bir araya gelmesi.

Siz hiç son yıllarda Gebze’de bu kurumların bir araya geldiğini duydunuz mu?

Yıllar öncesiydi, yine il konusu gündemdeydi. Gebze’nin merhum belediye başkanlarından Ahmet Penbegüllü Gebze Belediyesi’nin önüne makam aracını çekmiş ve 82 plakayı takmış, eski belediye binasına da Gebze Büyükşehir Belediyesi pankartı astırmıştı.

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı Gebze’deki bir programda Gebze’nin il olmasını desteklediğini söylemişti, şimdi ona da bir görev düşüyor. Madem genel başkanı il sayısının 100’e çıkarılması gerektiğini düşünüyor, o 19 ilçe arasında mutlaka Gebze’nin de olması gerektiğini genel başkanına iletmeli.

Gebzeli milletvekili dediğimiz Cemil Yaman da elini taşın altına koymalı, Gebze’nin neden il olması gerektiğini kendi partisinin üst düzey temsilcilerine iletmeli.

Kendi nüfusu 410 bin olan Gebze, daha önce belde olarak kendisine bağlı olan Darıca, Çayırova ve Dilovası ile birlikte toplam 836 bin nüfusa sahip. Bu nüfus ile değil il olmayı, Büyükşehirli il olmayı bile hak eden Gebze sadece insan potansiyeli olarak değil ekonomik, teknolojik potansiyeli ve gücüyle de Türkiye’nin göz bebeği durumunda.

Gebze’nin nüfusu Türkiye’deki 55 ilden daha büyük durumda. Böyle bir ilçeyi il yapmamak haksızlık değil mi?

10 organize sanayi bölgesi, 10 liman, serbest bölgeler, teknoparklar, üniversite, Bilişim Vadisi, TÜBİTAK gibi dev kuruluşların olduğu Gebze, Türkiye ekonomisinin de can damarı.

Ülke ekonomisine giren her 100 liranın 10 lirasının Gebze’den kazanıldığını biliyor muydunuz?

Peki ya Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun 59 tanesinin Gebze’de faaliyet gösterdiğini?

Gebze’nin tek başına 65 ilin toplamından daha fazla ihracat yaptığını?

Diyeceksiniz ki, madem il olmayı bu kadar hak ediyor, neden il yapılmıyor? Gebze’de yaşayanlar Gebze’nin il yapılmasını istiyorlar ancak istemeyenler ne yazık ki daha güçlü!

Kocaeli ve İstanbul’un tam ortasında olan Gebze, her iki şehir için de altın yumurtlayan tavuk gibi! Tabi bir de işin içinde seçim ve siyaset hesapları var!

Gebze, il yapılması gereken listenin başında olması gereken bir ilçe olmasına rağmen ne yazık ki Gebze’nin adı listelerde bile yok!

İl adayı ilçelerin çoğunun nüfusu kadar, Gebze’de sadece fabrika ve şirket var! Gebze’de sadece bir organize sanayi bölgesinin yıllık cirosu 30 milyar dolar civarında. Başka örneğe ya da kıyaslamaya gerek var mı?

Umarım buna karar verecek olanlar, kriterlerin yanı sıra ellerini de vicdanlarına koyarlar da öyle karar verirler!

Bize düşen ise Gebzelilik bilinciyle bu olaya sahip çıkmamız ve elimizi taşın altına koymamızdır. Elbette elini taşın altına koyacak ilk kişi de belediye başkanı Zinnur Büyükgöz’dür.

AdminAdmin