GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-03-2023 16:32

Levent Altun yazdı

Kocaeli'de seçmenin yüzde 40'ı Gebze'de ama mecliste temsil oranı yüzde 23. Bakalım 14 Mayıs'ta bu durum değişecek mi? İşte parti parti analiz...

Levent Altun yazdı

14 Mayıs’ta yapılacak seçimler yaklaştıkça heyecan her geçen gün daha fazla artıyor. Milletvekilliği aday adaylık başvuruları tamamlandı ve kimlerin aday olacağı büyük bir merakla bekleniyor.

Elbette her siyasi partinin kendine özgü kriterleri ve aday belirleme yöntemleri olacak bu kısım bizi ilgilendirmiyor.

Bizi ilgilendiren kısmı, hangi parti olursa olsun Gebze bölgesini temsil edecek isimlerin listelerde kaçıncı sırada olacağıdır.

Size bazı istatiksel bilgiler vermek istiyorum.

Kocaeli’nin toplam seçmen sayısı 1 milyon 500 bin civarında.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 14 milletvekili sayısı ile temsil edilecek.

İşte bu 14 milletvekili hangi bölgelerden olacak? Gebze bölgesinden kaç isim bu 14’ün içinde yer bulup Ankara yolunu tutacak?

Gebze bölgesinin toplam seçmen sayısı 600 bin civarında. (Gebze, Darıca, Çayırova, Dilovası)

Peki Gebze bölgesinden kaç milletvekili mecliste? Sadece 3 isim.

Yani Gebze’nin seçmen sayısı Kocaeli’nin yüzde 40’ı ama mecliste temsil oranı yüzde 23 civarında.

Bu büyük bir haksızlık değil mi?

 

14 Mayıs’ta ne olacak peki?

 

14 Mayıs seçimlerinde Gebzeli isimlerin temsil oranı yine yüzde 20’lerde mi kalacak yoksa hak ettiği noktaya çıkabilecek mi?

Bunu 9 Nisan tarihinde, milletvekilliği adaylık listeleri açıklandığında göreceğiz.

Siyasi partilere göre değerlendirelim.

Ak Parti’nin şu anda mevcut 7 milletvekili var. Bu 7 isimden sadece biri yani Cemil Yaman Gebze bölgesinden. Bu seçimde Gebzeliler Ak Parti listesinde seçilebilir yerde 3 isim görmek istiyor. Gönül ister ki 2,4 ve 6’ncı sıralar olsun ama İzmit ağırlıklı bir siyaset yönlendirmesi olduğu için ve son seçimde Gebzeli isimlere 6 ve 8’inci sıradan yer verip sadece biri seçilince bu rakamlar fazla iyimser kalıyor. Makul rakamlar 3,5,7 geçiyor içimden ama geriye doğru kayarsa 6-7 vekil bandında gördüğüm Ak Parti’de Gebzeli vekil sayısı 2’yi bulma şansı bile zorlaşır.

CHP’de geçen dönem seçilen 3 milletvekilinin biri yani Tahsin Tarhan Gebze bölgesinden. Bu seçimde CHP büyük bir olay gerçekleştirdi. Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’in adaylığı bütün dengeleri değiştirecek. Çünkü her kesimin sevdiği, gönül verdiği çok önemli bir isim. Aynı zamanda Parti Meclis Üyesi olan Tahsin Tarhan ve Nail Çiler’in adaylıkları ilk 3 sırada olursa 2 Gebzeli vekil garanti.

İYİ Parti’de ilk sırada kimin aday olacağı büyük önem kazanıyor. Lütfü Türkkan olursa, garanti. Başka şehirden aday gösterilirse Kocaeli’de ilk sıra Gebzeli isim olur mu? Çok zor. İYİ Parti 2 vekil çıkarabilir mi? Gebze’den İYİ bir aday olursa çıkarabilir.

MHP’de Saffet Sancaklı aday olursa zaten bir milletvekili çıkarabilir ve ikinci sırada Gebzeli aday olsa da çok önemli değil.

HDP bir milletvekili çıkarır ama o isim muhtemelen Gebze’den olmayacak.

Mecliste milletvekili olan partiler bunlar.

Bir de Serap Çakır gerçeği var tabi ki. Gelecek Partisi yeni bir parti ve Kocaeli’de normalde bir milletvekili çıkaracak oy potansiyeli görünmese de, Serap Çakır partiyi kısa sürede çok önemli bir noktaya taşıdı. En son yerel seçimlerde sadece Gebze’de 20 bine yakın oy alan Serap Çakır Gelecek Partisi’nde ilk sırada aday olur ve meclise giderse de kimse şaşırmasın.

Bu rakamlara baktığımızda tabloda seçilebilecek sıralamada Gebze bölgesindeki isimlerin sayısı iyimser tahminle 6’yı da bulabilir, kötümser tahminle 3’te de kalabilir. İnşallah iyimser tahminler gerçekleşir, Gebze hak ettiği temsil gücüne kavuşur.

AdminAdmin