SİYASET
Giriş Tarihi : 02-02-2023 13:45

Levent Altun yazdı

Levent Altun, Gebze'nin mecliste en az 6 milletvekili ile temsil edilmesi gerektiğini yazdı.

Levent Altun yazdı

Türkiye genelinde Milletvekillerinin illere göre dağılım tablosuna göz atıyorum.

Nüfusu Gebze ile eş değerde olan illerin milletvekili sayısı 6.

Nüfusu Gebze’den biraz düşük olanların vekil sayısı 5, biraz daha yüksek olanların da 7.

Yani Gebze eğer il olsaydı şu anda milletvekili sayısı 6 olacaktı.

İl olma gerekliliği bugünkü yazımın konusu değil. Bugün Gebze’nin mecliste temsil gücü ve oranını kaleme almak istiyorum.

Mecliste ne kadar güçlü olursak, sesimizi de o kadar yüksek ve etkili çıkarırız. Gebze’nin haklarını o kadar çok savunan temsilcilerimiz olur.

Şu andaki tabloda Gebze’nin 3 milletvekili var. Ak Parti’den Cemil Yaman, CHP’den Tahsin Tarhan ve İYİ Parti’den Lütfü Türkkan.

Kocaeli seçmeninin yarısına yakını Gebze bölgesinden olmasına rağmen 13 milletvekilinin sadece 3’ünün bu bölgeden olması Gebze adına üzüntü verici.

CHP Kocaeli’de 3 milletvekili çıkardı, 2’nci sırada Gebzeli aday Tahsin Tarhan kazandı. İYİ Parti Lütfü Türkkan’ı ilk sırada gösterdi ve seçilen tek vekili de Lütfü Türkkan.

Ama Ak Parti’nin bu bölgeden sadece bir ismi ve seçilebilecek sınır noktalarda aday göstermesi bu bölgeyi hiçe saymaktır.

Gelelim 2023 seçimlerine.

Seçim süreci başladı, her partide milletvekili olmak isteyenler çalışmalarını sürdürüyorlar.

Ben şahsen, kendi şehrimden ne kadar çok milletvekili seçilir ona bakarım.

Bu seçimde tüm partilerin Gebzeli adayları seçilebilir yerde aday göstermesi için Gebze’de güçlü bir kamuoyu oluşturulmalı.

CHP’de Tahsin Tarhan’ın devam etmesi büyük bir olasılık olarak görülüyor. CHP Kocaeli’de 4 vekil çıkarsa bile Gebze’den 2 ismin ilk 4’te olma ihtimali yok.

İYİ Parti bu seçimde Kocaeli’de 2 milletvekili hedefinde olsa da zaten ilk sırada Gebzeli Lütfü Türkkan olursa ikincinin İzmit’ten olması kaçınılmaz.

MHP’nin Kocaeli’den bile milletvekili çıkarması zor ama olsa bile Saffet Sancaklı listenin başında olur yine.

Gelelim Ak Parti’ye.

Şu anda 7 milletvekili var. Bu sayı 6’ya mı düşer, 8’e mi çıkar elbette bilemeyiz. Ama bizi ilgilendiren ilk 6 sıra içerisinde 2 Gebzeli ismin sıralamada olması gerekliliğidir.

Ak Parti bu seçimde listenin seçilebilir yerlerinde 2 Gebzeli adaya yer vermezse bu bölgedeki küskünlüğü iyice arttırır.

Ak Parti’nin en çok oy aldığı bölge Gebze bölgesi ama listede en az yer verdiği bölge de burası. Bu seçimde şartlar değişirse bu isimlerin kim olacağı büyük önem kazanıyor.

Cemil Yaman’ın yine devam edeceği neredeyse garanti. Özellikle sağlık alanında bazı konulara müdahil olmaması eleştiri konusu olsa da insan ilişkileri, çalışkanlığı ve iyi niyetiyle göz dolduran bir isim.

İkinci isim için büyük bir yarış olacak. Son dönemde en çok yıldızı parlayan isim kuşkusuz Yaşar Çakmak. Kocaeli Büyükşehir belediye başkan vekilliği ile sadece Gebze’de değil Kocaeli’nin her bölgesinde adını çalışkanlığıyla, samimiyetiyle, insan ilişkileri ve mütevazılığıyla duyuran Yaşar Çakmak tüm isimlerden daha ön planda duruyor.

Ak Parti’nin bu seçimde Gebzeli adayları 4 ve 6’ncı sıraya en kötü ihtimalle de 5 ve 7’nci sıraya koyacağını düşünüyorum.

Yazının başında Gebze il olsa 6 vekili olur demiştim ama görüyorsunuz ki listeyi zorlaya zorlaya 5’i bile bulamıyor, 4’de kalıyoruz!

İnşallah en kısa zamanda il oluruz da listeleri İzmit merkezli hazırlamak durumunda kalmayız!

AdminAdmin