NEDİR
Giriş Tarihi : 29-05-2023 11:39

Laktoz Kelime Anlamı Nedir?

Laktoz kelimesi ne anlama geliyor, ne demek? İşte detaylar...

Laktoz Kelime Anlamı Nedir?

Laktoz nedir

Laktoz süt ve süt ürünlerinin içeriğinde bulunana bir karbonhidrat çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Genellikle süt ürünleri laktoz içeren besin maddeleridir. Laktoz nedir? Laktoz ne demek? soruları ise internette bu kelimenin anlamını bilmeyenler tarafından araştırılıyor. İşe detaylar…

 

Laktoz ne demek

Laktoz kelimesini merak edenler, ne anlama geldiğini öğrenmek isteyen insanlar Laktoz ne demek? TDK sözlük anlamına göre Laktoz nedir? Sorularının cevabını bulabilmek amacıyla internet mecralarında bulunan kaynakları tarıyorlar. Turkuaz Gazetesi olarak sizler için Laktoz kelimesini araştırdık. İşte haberin detayları…

 

Günlük konuşma dilinde nadir duyduğumuz ya da hiç duymadığımız kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimelere bazen akademik, bazen terminolojik ve eski dönemlerden kalma olabiliyor. Türkçede de yapılarına, oluşumlarına göre farklılaşan pek çok kelime bulunur. İnternette yapacağınız kısa bir araştırma sonucunda hangi kelimenin ne anlama geldiğine dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu bağlamda Laktoz nedir? Ne anlama gelmektedir? Sorularına cevap bulmak istiyorsanız haberimizi okuyabilirsiniz. İşte detaylar…

 

LAKTOZ NEDİR? TDK SÖZLÜK ANLAMINA GÖRE LAKTOZ NE DEMEK?

Laktoz kelimesi bazı yerlerde karşımıza çıkması olası olan kelimelerden biridir.

Günümüzde çok az insan Laktoz kelimesinin anlamını bilmektedir. Dolayısıyla anlamı bu kelimeyi ilk defa duyan herkes tarafından merak edilmektedir.

İnsanlar farklı kaynaklardan bu kelimenin anlamını araştırmaktadır.

 

Laktoz ne demek?

Kelime kökeni Fransızca diline dayanan Laktoz kelimesi, günlük konuşma dilinde çok sık kullanılmaması sebebiyle merak konusu haline gelmektedir.

Laktoz doğada hem anne sütünde hem de inek sütünde yer almaktadır. Bağırsakların salgılamış olduğu bir enzim tarafından salgılanmaktadır. Laktoz’un bağırsaklar tarafından salgılanamadığı durumlarda ise bir takım sindirim sorunlarını ortaya çıkabilmektedir.

Süt şekeri olarak bilinen laktoz vücuda önemli ölçüde enerji vermektedir. Yeni doğan bebekler enerjilerinin yarısını laktozdan karşılarken, yetişkin bireylerde laktoz aynı etkiyi bırakmayabilir.

 

Laktoz sadece sütte bulunan ve süt şekeri diye bilinen bir disakkarit olarak tanımlanır. Sütün içinde bulunan en önemli karbonhidrat çeşididir. Laktoz süte aromasını kazandıran bir maddedir. Diğer yandan anne sütündeki laktoz oranı iek sütüne göre daha fazladır.

Laktoz bebeğin gelişimine katkı sunan bir maddedir. Buna karşın laktoz maddesine karşı hassas olan bireylerde sindirim sistemi tam anlamıyla görevini yapamadığından kaynaklı gaz, diyare, kolik gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

 

TDK’ye göre Laktoz ;

isim, kimya, (l ince okunur), Fransızca lactose

Sütte bulunan, sütün buharlaşmasıyla kristal durumunda toplanan şeker, süt şekeri (C12H22O11).

Zehra KüçükZehra Küçük

Zehra Küçük(Web)