SON DAKİKA
Giriş Tarihi : 13-04-2020 20:53

Koronavirüs tedavisinde kullanınan ilaçlar Gebze'de üretiliyor

Koronavirüs tedavisinde kullanınan ilaçlar Gebze'de üretiliyor

1939 Yılında kurulan, 1970 yılında üretim ağını genişletip Gebze’ye İlaç Fabrikası’nı kuran ATABAY Kimya, Türkiye’nin yüzde yüz yerli ve milli kuruluşu olarak, bir çok salgın ve hastalıkta olduğu gibi Koronavirüs içinde ilaç üretiyor.

Koronavirüs tedavisinde kullanılan ve Ülkemizde ki vakaların yanı sıra Dünya’da da bir çok Ülke’ye ilaç ihraç eden ATABAY Kimya bugünlerde Ülkemizin gözbebeği kuruluşlarından birisi. Fabrika’nın sorumlu müdürü Adil Kaya’yı ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi aldık.


YÖNETİM KURULU BAŞKANI BÜLENT ATABAY


Eczacı Ömer Kemalettin Atabay, 1939 yılında ecza deposu olarak kurduğu, 1955 yılında Tophane’de ilaç üretimine başlayan ATBAY Kimya, en önemli tesislerinden birisini yarım asır önce 1970 yılında Gebze’de faaliyete geçirdi. Amarika Sağlık Teşkilatı (FDA) ve Avrupa Birliği onaylı bu dev ilaç şirketi, insan sağlığının yanı sıra zirai ilaçlar ve ilaç hammadesi de üretmektedir. İlaç sanayinin yanı sıra otel ve denizcilik işleri de yapan ATABAy A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Bülent Atabay yapmaktadır. Şirketin kurucusu olan babası gibi Bülent Atabay’de, firmanın tamamen yerli ve milli kalması konusunda hassas davranmakta ve hiçbir yabancı ortaklığı bulunmayan ATABAY A.Ş, koronavirüs günlerde Ülkemizin ve Dünya’nın umudu durumunda.


GEBZELİ BİR MÜDÜR


ATABAY Kimya’nın uzun süredir çalışanlarından olan ve şirketin Gebze’de sorumlusu olan Adil Kaya, aslen Urfa kökenli olmasına rağmen, Gebze7de doğmuş, büyümüş, eğitim yaşantısından sonra da ATABAY Kimya bünyesinde çalışmaya başlamış. Hukuk eğitimi almış olmasına rağmen Adil Kaya, kimya konusunda uzman isimler arasında yer alıyor. Adil Kaya, kurum olarak bu süreçte hiçbir şekilde işçi çıkarmadıklarını, aksine işçi alımı yaptıklarını belirterek, ATABAY Kimya’nın başarılarını, çalışma alanı ve hedeflerini gazetemize anlattı.


O İLAÇLAR GEBZEDE ÜRETİLİYOR


Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele de kullanılan önleyici ve virüsün etkisini azaltan, tedavi de ilk kullanılan ilaçlar Gebze’de üretiliyor. ATABAY Kimya’nın yüzde yüz yerli ve milli olmasının avantajını yaşadıklarını ifade eden adil Kaya, “Sağlık işinde öncelik, ihtiyaçlara karşılık vermek olmalıdır. Bizim kuruluşumuz tamamen yerli ve milli olduğu için biz bu süreçte, üretimi artırırken, fazla mesai yapıp, ihtiyacı karşılamak için yoğun şekilde çalışırken, fiyatlarda da indirime gittik. Şirketimizin Yönetim Kurulu, Pazar payı, arzın yükselmesi gibi ticari hesaplar yapmayarak, bu süreçte maliyetler de artmışken yüzde 20 direk indirimle ilaç satışı yaptı, yapmaya da devam ediyor. Olayı tamamen memleket ve insan sağlığı meselesi olarak gören bir anlayışxla çalışıyoruz” dedi.


DİĞER SALGINLARDA DA ETKİNDİK


Kuruluşu 1939’lara dayanan, Gebze’de 50 yıldır üretim tesisleri olan Atabay Kimya’nın Dünya’yı ve Ülkemizi etkisi alan (kuş gribi, domuz gribi) salgınlarda da ‘Vatan ve insan sağlığı’ ilkesi ile ilaç üretip, piyasaya sürdüğünü beliren Kaya, “katkısız ağrı kesici olan parol, domuz gribinde etkili enfluvir başta olmak üzere firmamız bir çok ilacın üretimini yapmakta. Hammadde üretimi de başta olmak üzere sektörde önemli bir yeri olan Atabay Kimya’nın bu süreçte yaptığı çalışmalar başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere, Hükümet tarafından da takip edilmektedir. Amarika ve Avrupa’nın sağlık kuruluşları ile entegre şekilde çalışma yürütüyoruz. Yaptığımız işi hiçbir zaman ticari hesaplarla yapmadık, bu işin insan sağlığı gibi her şeyin üstünde bir sorumlulukla yapıldığının ve öyle olması gerektiğinin bilincindeyiz” dedi.


İHRAÇAT DA YAPIYORUZ


Koronavirüs tedavisinde de kullanılan ve etkili sonuçlar alınan ilaçların Atabay Kimya’nın Gebze Tesislerinde üretildiğinin altını çizen Kaya, “Dünya olarak zor günlerden geçiyoruz. İnsanlık bir salgına karşı ciddi bir sınav veriyor. Gerek duyulmadıkça sokağa çıkmayıp, evlerimizde kalacağız, izole olacağız, her türlü sağlık ve hijyen kurallarına uyacağız ama bu bilinmeyen düşmana karşı mücadelemiz de sürecek. Virüsle mücadelede önemli bir başarı gösteren Sağlık Bakanımız her fırsatta, ilaç stoklarımızın yeterli olduğunu, hatta bir çok Ülkeye de destek olduğumuzu ifade ederken, bu stokların oluşması, ilaç konusunda sıkıntı yaşamıyor olmamızda bizlerin yaptığı çalışmaların etkisinin olduğunu bilmek bizleri gururlandırıyor. Türkiye’de ki ilaç ihtiyacını karşıladığımız gibi ciddi oranda yurt dışı ihraçlarımızda var” şeklinde konuştu.
 

SAĞLIK KONUSUNDA HASSASIZ

 

Atabay Kimya’nın ilaç üretirken, sağlıklı breyler, sağlıklı toplum için uğraş verirken, kendi içerisinde de sağlık konusunda hassasiyetinin üst düzey olduğunu belirten Adil Kaya, “Bizim normal işleyişimizde, bazı bölümlere bizlerinde girmesi yasaktır, bazı bölümlerimizde koruyucu elbise ile çalışılabilmekte ve normal zamanlarda da tüm birimlerimizde maske kullanılmaktadır. Bu bizim koronavirüs vakası ortaya çıktıktan sonra uyguladığımız önlem değil, rutin çalışma prensibimizdir. Ülkemizde ilk virüs vakasının görülmesinden sonra da, tüm çalışanlarımız dahil, işletmemize giren herkes için ateş ölçümü yapılmakta, şüpheli durum görülmesi durumunda o kişi yada kişiler kuruma sokulmamaktadır” dedi.
 

ÇALIŞANLARIMIZ RAHAT OLSUN
 

Geçtiğimiz günlerde bazı gazete ve haber sitelerine yansıyan Atabay Kimya’ya dair iddialar da değinen Kaya, şunları söyledi; “Bizim çalışanlarımız için belli aralıklarla rutin olarak yaptığımız sağlık taramasını, geçtiğimiz günlerde de yaptık. Ve durumlarında sağlık açısından sorun gördüğümüz, 4 arkadaşımızı iki hafta izine çıkarttık. İdari izinli sayarak, durumlarını gözetlemek istedik. Bu durumu bazı çalışanlarımız suistimal etmiş, farklı yansıtmış olabilir, bunu anlamakta mümkün. Sonuçta insan olarak önceliğimiz sağlığımız. Ancak Atabay Kimya’da çalışan herkes rahat olsun, ortada tedbir alınması gereken, sıkıntılı bir durum olsa gereğini yapacak bir Yönetimimiz var.

AdminAdmin