SON DAKİKA
Giriş Tarihi : 15-10-2022 11:57

Kocaeli Şehir Hastanesi TBMM gündeminde

Kocaeli Şehir Hastanesi TBMM gündeminde

Geçtiğimiz ay yayımlanan Sayıştay Raporlarında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili bölümde Kocaeli ile ilgili dikkat çeken bölümler de yer alıyor.

 Rapordaki Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) bilgilerine erişilemeyen ihalelere ve sözleşmesi imzalanan ancak süresinde Kesin Kabulü Yapılmayan İşler Listesi’ne dikkat çeken İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı İnşaatı İhalesi” ve “Bağırganlı Balıkçı Barınağı” ile ilgili bölümlere vurgu yaptı. Türkkan bu konularla ilgili kamuoyunun aydınlatılmasını isteyerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması için soru önergesi verdi.

İşte Türkkan’ın önergesi ve Bakan’a yönelttiği sorular:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’na göre,

Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) Bilgilerine Erişilemeyen İhaleler Listesi yayınlanmış, bu liste içinde 2021/568715 İhale Kayıt Numarası ile “Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temini Montaj ve İşletmeye Alma İşleri” de bulunmaktadır. Sayıştay Raporu’nda; “İhale kapsamındaki alımlara ilişkin ihale sonuç formlarının EKAP üzerinden ulaşılabilirliğin sağlanması da mevzuat hükümlerinin bir gereğidir ve şeffaflığın tesisinde önem arz etmektedir. Sonuç olarak, kamu alımlarında saydamlık ve kamuoyunu denetimi ilkelerini tesis etmek üzere söz konusu alımlara ilişkin ihale sonuç formlarının EKAP üzerinden gönderilerek ihale ilan sonuçlarının bu sistem üzerinden görüntülenebilmesinin sağlanması gerektiği değerlendirilmektedir.” denilmiştir. 

Yine; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’na göre,

Sözleşmesi İmzalanan Ancak Süresinde Kesin Kabulü Yapılmayan İşler Listesi yayımlanmış, bu listede “Bağırganlı Balıkçı Barınağı Çekek Yeri Ve Travel Lift İnşaatı” da bulunmaktadır. geçici kabul tarihi 14.04.2019 ve teminat süresi 12 ay olan işin kesin kabul yapılması gereken tarih 14.04.2020’dir.

Kamu idaresi cevabında, Bağırganlı Balıkçı Barınağı Çekek Yeri ve Ana Mendirek Tahkim İnşaatı işinin kesin kabulü için 24.11.2020 tarihli ve 65361 sayılı yazı ile Kesin Kabul Komisyonu oluşturulduğu ve 12.03.2021 tarihinde işin kesin kabulü yapıldığı, 23.03.2021 tarihinde Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından kesin kabul tutanağının onaylandığı ifade edilmiş ancak Sayıştay Raporu’nda “Kesin kabulün gerçekleştirildiğine dair tarafımıza herhangi bir belge sunulmamıştır.” denilmiştir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1-2021/568715 İhale Kayıt Numarası ile “Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temini Montaj ve İşletmeye Alma İşleri” ihalesine ait bilgilere neden erişilememektedir, bu bilgilerin kamuoyundan gizlenmesinin gerekçeleri nelerdir?

2-İhale bilgilerinin gizlenmesi Kanun’un temel ilkelerinin sayıldığı 5’inci maddesindeki “İhalelerde saydamlık ve kamuoyu denetimi sağlanması ilkelerinin tesisi ve Kurum tarafından oluşturulacak istatistiklerin tam ve doğruluğunun sağlanmasının gereğidir.” ilkesi ile çelişmemekte midir, Bakanlık olarak görüşünüz nedir?

3-Söz konusu ihaleye ait bilgilere EKAP üzerinden ulaşılabilirlik sağlanarak mevzuat hükümlerinin gereği yerine getirilecek midir, bu bilgiler ne zaman kamuoyu ile paylaşılacaktır?

4-“Bağırganlı Balıkçı Barınağı Çekek Yeri Ve Travel Lift İnşaatı” işinin kesin kabul tarihi 14.04.2020 olmasına rağmen neden Kamu idaresi cevabında, “Bağırganlı Balıkçı Barınağı Çekek Yeri ve Ana Mendirek Tahkim İnşaatı” işinin kesin kabulünün 12.03.2021 tarihinde yapıldığı belirtilmiştir, 11 aylık gecikmenin yaşanmasının gerekçeleri nelerdir?

 5-Bu işin kesin kabulün gerçekleştirildiğine dair neden herhangi bir belge sunulmamıştır, bu belge ne zaman sunulacaktır?

 

 

 

 

AdminAdmin