GÜNDEM
Giriş Tarihi : 15-02-2023 12:57

Kocaeli depreme hazır mı?

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Kocaeli'deki deprem hazırlıklarını gündeme getirdi

Kocaeli depreme hazır mı?

CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Kocaeli’de meydana gelebilecek olası bir depreme dikkat çekti. “Gölcük depreminin acısı hala yüreğimizdeyken Kahramanmaraş depremini yaşadık. Önlemleri hayata geçirmek için daha kaç canı yitirmemiz gerekiyor?”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından cevaplandırılması talebiyle 13 Ocak 2023 tarihinde iki ayrı soru önergesini TBMM Başkanlığına sunan Tahsin Tarhan, Kocaeli’de konutların yarısından fazlasının eski yönetmeliğe göre inşa edildiğinin bilimsel verilerle de ortaya konduğunu belirtti. Bu binaların risk taşıdıklarını ve bu kapsamda olası deprem tehlikesine karşı gerek binalar gerek alt yapı yönünden hangi önlemlerin alındığını gündeme taşıyan Tarhan, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin meydana gelmesinden 3 hafta önce soru önergesini TBMM Başkanlığına sunduğunu ancak Bakanlıktan Anayasada açıkça belirtilen 15 gülük süre içerisinde cevap verilmediğini söyledi.

 

Konutların %51,5’i Eski Yönetmeliğe Göre

Tarhan’ın önergesinde yer alan bilgilere göre, Kocaeli’de bulunan toplam 602 bin 601 konutun, 59 bin 533’ü 1980 yılı öncesinde inşa edilmiş. 1981 ile 2000 yılı arasında inşa edilen konutların sayısı ise 204 bin 950. 2001 yılından sonra 292 bin 196 konut inşa edilen Kocaeli’nde, yapım yılı bilinmeyen 45 bin 922 konut var. Buna göre Kocaeli’ndeki konutların %51,5’i eski yönetmeliğe göre inşa edilmiş bulunuyor.

Deprem uzmanlarının görüşlerini hatırlatan Tarhan, “Kocaeli’deki binaların yarısından fazlası eski yönetmeliğe göre inşa edilmiş. Üstelik söz konusu binalar 99 depremini yaşamış. Zamanla tahribat da yaşadıkları göz önünde bulundurulduğunda büyük risk taşıdıkları görülmektedir. Bilim insanları Kocaeli’nin Saroz Körfezinden başlayarak, Marmara Denizi, Kocaeli, Sapanca Gölü ve Adapazarı’ndan Erzincan ve Van iline kadar uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattının üzerinde bulunmakta olduğunu belirtiyorlar. Bu hatta meydana gelen 17 Ağustos 1999 Kocaeli ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinde, resmi kayıtlara göre 20 bini aşkın insanımız hayatını kaybetmiş, gayri resmi kayıp sayısı ise 40 binin üzerinde gerçekleşmiş, yüzbinlerce konut yıkılmış veya oturulamaz hale gelmişti” dedi.

 

Vakit Kaybetmeden Önlem Almalıyız

 

Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP döneminde 8 defa imar affı çıkarıldı. Kocaeli'nde imar affı kapsamına giren bina sayısı 80 bin 601. Eski mevzuata göre yapılan binaların dışında, imar affı alan konutların da incelenmesi gerekiyor. Yapı denetim süreçlerinin hızlı bir şekilde başlatılması büyük önem taşıyor. 17 Ağustos Gölcük ve 12 Kasım Düzce depremlerinde resmi kayıtlara göre 20 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Yüzbinlerce konut yıkıldı, oturulamaz hale geldi.”

Tarhan, “Deprem tehlikesine karşı uzmanların ve bilim insanlarının görüşlerini dikkate almalıyız. Ancak ne yazık ki sorduğumuz sorulara dahi yanıt alamıyoruz. Gölcük depreminin acısı hala yüreğimizdeyken Kocaeli depreme binalarıyla ve alt yapısı ne adar hazır diye sorduğumuz sorulara Bakanlık yanıt veremedi. Sorularımızın üzerinden 3 hafta geçti ve ne yazık ki Kahramanmaraş depremini yaşadık. Binlerce canımızı yitirdik. Gördük ki sadece Kocaeli değil Türkiye de depreme hazır değil. Buradan afet bölgesinde görev yapan bir milletvekili ama daha da önemlisi bir vatandaş olarak yüreğimdeki acıyla soruyorum. Önlemleri hayata geçirmek için daha kaç canı yitirmemiz gerekiyor?” diyerek önlem almaya çağırdı.

AdminAdmin