GÜNDEM
Giriş Tarihi : 25-02-2023 14:14

Kentsel dönüşüm...

GEBZESİAD başkanı, İşadamı Muhammed Cihat Demirtaş yazdı...

Kentsel dönüşüm...

Öncelikle milletimizin başı sağ olsun, ölenlere rahmet, yakınlarına sabırlar, yaralı kardeşlerime acil şifalar diliyorum. Ülkemiz, tarihte eşine az rastlanır çok büyük bir felaket yaşadı, adeta haritalar değişti. Allah milletimize güç kuvvet versin Bu ülkede hep birlikte pek çok acı gördük ve yaşadık. Birlikte yaşadığımız bu acıları tekrar yaşamamak için, ülkemiz için en öncelikli gündemimizin kentsel dönüşüm olması gerektiğini bir kez daha hatırlayalım.

Kentsel dönüşüm derken de yaşanan bu facia sonrası yeniden oluşum sürecinde yapılan yanlışlara bir yanlış daha eklememek adına bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütmek gerekir.

Yeni yapılacak kentlerin önce tüm zemin etütlerinin yapılması, geçmişin hatalarından ders alınarak yeni kentin yerinin belirlenmesi, elde edilecek bulgulara göre kentler için detaylı ve imar planlarının hazırlanması gerek.

Sonrasında kentlerin yıkılan tarihi dokusunu bir ölçüde de olsa yeniden yaratacak, kentin kültürünü geri getirecek, kaybolmasına neden olmayacak, o kenti o kent yapan özellikleri ortadan kaldırmayacak bir planlama yapılması gereken.

Sadece Kahramanmaraş ve 10 ilimiz vuran, deprem felaketini yaşayan şehirlerimize değil yaklaşan büyük İstanbul depremini de göz önüne alarak depreme karşı güçlendirilmesi gerek binaları güçlendirme çalışması yapmak yapılmayan yerleri yıkıp yerine en ufağı ada bazlı olmak kaydıyla gerekiyorsa mahale bazlı kentsel dönüşüm projeleri yaparak hazırlıklı hale getirmek gerekir.

Böyle zor günlerde ülkemizin tek yürek olabilmesi, en büyük tesellimiz oluyor.

AdminAdmin