SON DAKİKA
Giriş Tarihi : 22-03-2020 13:37

İşçiler ücretli izne çıkarılmalı

İşçiler ücretli izne çıkarılmalı

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, ‘EvdeKal’ çağrılarının gerçekçi olmadığını belirterek, "Çalışması zorunlu olan işyerleri ve işkolları dışındaki tüm işyerlerinde üretime ara verilmeli ve işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır" dedi. 

İşçilerin evde kalamadıklarının belirtildiği açıklamada, Kocaeli'de bulunan fabrikaların durumuna dair bilgiler verildi. Bu süreçte işten atılmaların yaşandığının belirtildiği açıklamada, mücadele çağrısı yapıldı. 

Arzu Erkan’ın açıklaması şu şekilde: 

"Günlerdir başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililer koranavirüsün yayılımını önlemek için 'evde kalın' çağrıları yapıyor. 'Gerekmedikçe sokağa çıkmayın, temastan kaçının' denilen bir ortamda, evde kalamayanlar da var. Bir emek kenti olan ilimizde; binlerce işçi evde kalamıyor, patronların kar hırsı, virüsle mücadele kapsamında ekonomik paket açıklayan Erdoğan'ın görmezden gelmesi nedeniyle, işçiler sağlıkları hiçe sayılarak çalıştırılmaya devam ediliyor. Üretime ara verilen fabrikaların bir bölümünde, başta yıllık izin hakkı olmak üzere hakları gasp ediliyor işçilerin, salgına karşı ücretli izne çıkarılması gereken işçilere ücretsiz izinler dayatılıyor. Sendikasız işyerlerinde, taşeronlarda çalışan işçilerin durumları ise içler acısı. Patronlar, ekonomik krizin yarattığı daralmanın bedelini, üstelik bu virüsü de bahane ederek işçilere ödetiyor. Patronlar vicdansızlık da öyle sınır tanımıyor ki bu süreçte işten atılan işçiler bile var.

FABRİKALARIN DURUMU


Tüm Türkiye virüsle mücadele ve alınması gereken tedbirlere odaklanmışken, her gün bir önceki günün iki katı oranında artan vaka sayısı kaygıları artırırken, 9 yurttaşımız yaşamını yitirmişken bu kentin işçilerinin hala fabrikalarda çalışmaya devam ediyor olması kabul edilemez.


BİR ARAYA GELMEDİKÇE TALEPLER KARŞILANMAYACAK


Kamu kuruluşu ya da özel sektör fark etmiyor, bu kentte işçilerin ve ailelerinin canı hiçe sayılıyor. Yaşamak için çalışmak zorunda olan işçilerin ve ailelerinin sağlıkları büyük bir risk altındadır. Hükümet yetkililerinin öyle televizyon ekranlarına geçip, beylik laflarla 'evde kalın' demeleri de hiçbir şeyi çözmüyor. Evde kalın diyenler bunun gereğini yapmalıdır. Çalışması zorunlu olan işyerleri ve işkolları dışındaki tüm işyerlerinde üretime ara verilmeli ve işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır. İşten atmalar bir an evvel yasaklanmalı, işçilerin yıllık izin hakkı dahil olmak üzere kazanılmış haklarına göz diken patronlar cezalandırılmalıdır. İşçilerin sağlığı patronların insafına terk edilemez. Biliyoruz ki; tüm bu talepler kendiliğinden olmaz, ne patronlar, ne de onların çıkarını düşünmekten öteye gidemeyen Hükümet, biz istemedikçe bir araya gelip, taleplerimizi birlikte dile getirmedikçe gereğini yapmayacak.
Emek Partisi olarak tüm işçi kardeşlerimize sesleniyoruz, gücümüz birliğimiz, gelin birlikte mücadele edelim ve birlikte değiştirelim. Sağlık hakkımıza da, yaşamımıza da birlikte sahip çıkalım."

AdminAdmin