GÜNDEM
Giriş Tarihi : 22-11-2023 13:27

Emekliler beklentilerini sıraladı

3. Kuruluş yıldönümünde toplanan Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulumuz, gündemindeki konuları Ankara'da değerlendirdi.

Emekliler beklentilerini sıraladı

Sonuç bildirgesinde şöyle denildi;

Dünya barışını riske eden Israil-Filistin arasında yaşanan ve Israil'in devlet terörüne dönüştürdüğü savaşta; çocuk, kadın, yaşlı ayrımı yapılmadan çok sayıda insanın ölmesini büyük bir üzüntüyle karşılayan Başkanlar Kurulumuz, bu zulme karşı bütün ülkelerin ortak tavır alması çağrısında bulundu.

Başkanlar Kurulu Toplantımızda yapılan değerlendirmelerde şu tespitler yapılmıştır:

Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamanın gurunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, çağdaş demokrasilerde olması gereken hakları 100 yil önce görmüş, dünyada örnek gösterilen bir liderdir. Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu ülkeyi kanlarıyla bizlere emanet eden bütün şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz

Sosyal güvenlik sistemimizin giderek zayıflatılması, aynı zamanda sosyal devleti de zayıflatmış ve bu süreçte emekliler yoksullaşmıştır. Hükümetin emekli aylıklarını iyileştirme yerine, bir defaya mahsus çalışmayan emeklilere 5000 TL ödeme yapması, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğundan, 5000 TL hiçbir koşul aranmadan bütün emeklilere ödenmelidir. Tarım sigortasından emekli olanların Ziraat Odası'na kayıtlı olması, 4/b kapsamında sigortalı gibi değerlendirilmesi, 5510 sayılı Kanun'da karşılığı olmayan bir düzenlemedir. En fazla yıpranan ve yoksullaşan tarım sigortasi emeklilerimize böylesine bir haksızlığın yapılması, çiftçilerimizi mağdur etmiş ve üzmüştür.

Emekli aylığı hesaplanma sistemi yetersiz kaldığından, aylıklar giderek küçülmüş ve kök aylıkların bir değeri kalmamıştır. Seçim öncesinde verilen hiçbir vaat yerine getirilmemiş; Temmuz 2023 ayinda en az aylık ödemesi 7.500 TL'de sabit kaldığından, emekliler muhtaç durumuna düşmüş ve sosyal yardım almak için Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmek zorunda kalmıştır. Hükümete çağrımız; acilen emekli aylıklarına seyyanen zam yapılmasıdır.

Devlet Bütçesinden, 2024 yılında faize ayrılan 1 trilyon 276,5 milyar TL kaynakla, emeklilerimizin intibaki yapılabilir. 2024 Bütçesi, Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı'nda, emekliler ve çalışanların haklarını koruyacak ve geliştirecek hiçbir hedef bulunmamaktadır. Uygulanan ekonomik politikalar, gelir dağılımını bozduğu gibi, kazanılmış hakları da zayıflatmaktadır.

Sigorta mevzuatimiz, sil baştan ele alınmalı; gösterge ve basamak sistemine dönülmelidir. Alt sınır aylık bağlama oranı %70 olmali, gösterge ve basamak değerlerine göre aylık bağlama oranları yeniden belirlenmelidir. Bu önerimiz yapılmadığı sürece, emekli aylıklarında eşitlikten söz edilemez. Tam da bugün bu sorunu yaşıyoruz ve prim gün sayılarına ve kazançlarına bakılmadan, emeklilerin önemli bir bölümüne 7.500 TL ödenmektedir. Bu sürdürülebilir bir sistem olamaz. Bu nedenle, 2024 yılı yeni bir başlangıç yılı olmalı ve gelecek güvencesi olan emeklilik, Cumhuriyetin 100. Yılında hak ettiği yere getirilmelidir.

Başkanlar KuruluBildirisinde çözüm bekleyen taleplerimiz şu şekilde belirlenmiştir:

İvedilikle, 2000 sonrası emeklilerimizin İNTİBAK sorunu çözülmelidir.

5.000 TL ödeme ile ilgili düzenleme yeniden ele alınmalı ve her bir emeklimize ödenmelidir.

Emekli aylıklarına seyyanen zam yapılmalı. Taban emekli aylığı, asgari ücretle eşitlenmelidir.

1. Dereceden emekli olan memur emeklilerimizin 3600 ek göstergeden yararlanması sağlanmalıdır. Bayram ikramiyeleri güncellenmeli ve en az aylık ödemesine endekslenmelidir.

Emeklilerden alınan sağlık katkı payları kaldırılmalı. Emeklilerimiz; muayene, ilaç bedeli, tetkik ve tedavilerde ilave ücret ödemesi de dahil hiçbir ad altında katkı payı ödemeden, kamu ve özel sağlık kuruluşlarından yararlandırılmalıdır.

Vergiler ile birlikte enflasyondan en fazla etkilenen kesim emekliler olmuştur. Bu nedenle, vergi iadesi karşılığı olarak ödenen EK ÖDEME oranları yetersiz kaldığından, yüzde 10'a yükseltilmelidir. Emeklilerin konut giderlerinden (doğalgaz, elektrik, kömür ve su faturaları) hiçbir ad altında vergi alınmamalıdır.

Evi olmayan ve kirada oturan emeklilerimize kira yardımı yapılmalıdır.

AdminAdmin