GÜNCEL
Giriş Tarihi : 16-08-2013 01:39

Depremin izleri silinmedi

Depremin izleri silinmedi

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, 17 Ağustos 1999daki Marmara depreminin 14üncü yıldönümünde yaptığı açıklamada, deprem felaketinin izlerinin silinemediğini ve aykırı yapılaşmanın halen daha devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin yüzde 66sının, nüfusun da yüzde 71inin birinci ve ikinci derece deprem bölgesi içinde yer aldığını belirten Milletvekili Kaplan, “Ne yazık ki, Türkiyede afet ve deprem gerçeği gündemde olmasına rağmen yürürlükte bulunan yasa, yönetmelik ve plan hükümlerine aykırı yapılaşma bugün de devam etmektedir. Depremin bu kadar çok can kaybına yol açmasının sebebi olarak kaçak yapılar, standartlara uygun olmayan binalar ve daha ucuza mal etmek için malzemeden çalan müteahhitler gösterilmektedir. Marmara depreminde felakete neden olanların hak ettiği cezayı çekmemelerinin toplum vicdanını zedelediği bir gerçektir” diye konuştu.

 

Sorumlular ceza almadı

 

Milletvekili Kaplan, şöyle devam etti:“Deprem sonrası yapılara onay veren ve onları denetlemeyen yetkililer ceza almazken tek suçlunun evleri yapan müteahhitler olarak görülmesi diğer suç ortaklarının perde arkasında kalmasına sebep oldu. 17 Ağustos Marmara Depremi in üzerinden 14 yıl geçmesine karşın felaketin izleri Kocaeli de tam olarak silinmedi. Depremde ağır hasar gören ve yıkılması kararı verilen birçok bina hukuki ve bürokratik nedenlerden dolayı yıkılamadı. Geçtiğimiz yıl Kocaeli valiliği tarafından yapılan incelemede Kocaeli de 3 bin 756 binanın hasarlı olduğunu ve bazılarında hala insanların yaşadığını bildirilmişti. 17 Ağustos 1999 yılında gerçekleşen depremde resmi raporlara göre, 17.480 kişi öldü, 23.781 kişi yaralandı, 505 kişi sakat kaldı. 285.211 konut, 42.902 işyeri hasar gördü. Resmi olmayan verilere göreyse kayıplar çok daha fazlaydı. 50.000 ölü, ağır ya da hafif olmak üzere 100.000e yakın yaralının olduğu ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişinin evsiz kaldığı kamuoyunda hep konuşuldu. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından getirilen deprem vergilerinin (Özel İletişim Vergisi / ÖİV) üzerinden oldukça uzun zaman geçti. 14 yıl önce bugün depremin yaralarının sarılması için bir kez alınmak üzere devletin getirdiği ÖİV, bırakın bir yıl sonra kalkmayı, aradan geçen zaman içinde kanun maddesi oldu ve kalıcı hale geldi.  Bu tarihten itibaren toplam 50 milyar liraya yakın deprem vergisi toplanmasına rağmen hala insanlar hasarlı binalarda oturmaktadır.”

Milletvekili Kaplan, bu tarz doğal afetlerin bir daha yaşanmamasını temenni ederek, 17 Ağustos 1999 Depremi`nde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah`tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diledi.

AdminAdmin