GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-12-1901 23:45

Çağdaşkent, Dilovası olmasın!

Çağdaşkent, Dilovası olmasın!

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, geçtiğimiz günlerde Çayırova’yı ziyareti esnasında Çağdaşkent konutları sakinlerinin çevreyi kirlettiği gerekçesiyle kendisine şikayette bulundukları İnnova Geri Dönüşüm firması hakkında meclise soru önergesi verdi. Milletvekili Kaplan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a, söz konusu firmaya tedbirler alınmadan verilen ÇED raporunu ve yer seçiminin doğru olup olmadığını sordu. Milletvekili Kaplan, yaşanacak çevre sorununu Dilovası’nı örnek vererek dile getirdi.

Söz konusu firmanın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 17 Nisan 2012 tarihinde ÇED olumlu raporu alarak üretime geçtiğini belirten Kaplan, “Üretim alanının küçük sanayinin içinde olmasına rağmen yaklaşık 200 metre uzağında bulunan çağdaş kent konutlarına çok yakındır. 10 bin kişini yaşadığı bu çağdaş kentte işletmeye yakın bulunan ve gerekli tedbirlerinin alınmadığında ciddi sorunların yaşanacağı aşikardır. Bölgede yaşayan sakinlerin bu işletmenin faaliyete geçtiğinden beri çevrede kötü kokunun ve gaz kokusunun yayıldığını, bacadan çıkan karbon siyahı nedeniyle evlerinin pencerelerini açamadığı ve dışarıya çıkıp oturamadıkları şikayetini hem işletme yetkililerine, İl Çevre Müdürlüğüne Çayırova Kaymakamlığına ve Kocaeli Valiliğine iletmişlerdir. Konuyla ilgili imza topladıkları yaşanan olumsuzluklardan dolayı bizzat bölge milletvekili olarak yerinde inceleme yapma taleplerini değerlendirerek iki kez bölgede incelemelerde bulundum. Rahatsız edici kokunun ve karbonsiyahının olumsuzluklarına bende tanık oldum. Bölgemizde sanayileşmenin gerekli tedbirleri alınmadığında insan sağlığına ne kadar olumsuz etkilerinin olacağı hemen yakınımızdaki Dilova gerçeğini anımsatmak istiyorum. Bölgede bu kadar zararlı bileşenleri içeren bir maddenin geri dönüşüm işleminde gerekli önlemlerin alınmamamı ve yer seçiminin yanlışlığı nedeniyle çocuklarının yaşlıların ve astımlı hastaların başta olmak üzere tüm canlıların toprağın ve yeraltı sularının olumsuz etkileneceği aşikârdır” dedi.

Milletvekili Kaplan, şöyle devam etti:”Tesisten çıkan gazların prekanserojen olduğu, karbon siyahının çevreye zararlarının bilinmesine rağmen Bakanlığınızca gerekli tedbirler alınmadan ÇED olumlu raporu vererek ruhsatlandırmanızın kişileri korumaya yönelik bir tavır mıdır? Neden alınması gereken tüm tedbirler alınmadan ruhsatlandırma yapılmıştır. Üretim yerinin 10.000 nüfusun yaşadığı Çağdaşkent konutlarına 200 metre mesafe olması nasıl açıklıyorsunuz? Bu tip önlemlerin alınmaması yarın ikinci bir Dilovası sorununa benzer bir sorunla karşılaştırmaz mı? Meydana gelen gaz kokusunun doğalgaz kokusuyla karıştırılabileceği nedeniyle olası bir doğalgaz faciasına neden olmaz mı? Bununla ilgi bir tedbir alıyor musunuz?”

AdminAdmin