YAŞAM
Giriş Tarihi : 09-11-2019 17:36

“Anadolu Basını bitirilmeye çalışılıyor”

 “Anadolu Basını bitirilmeye çalışılıyor”

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) 60. Başkanlar Konseyi İstanbul’da toplandı. TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “Anadolu Basını Batırılmak isteniyor” diyerek, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere çağrıda bulundu ve Anaodolu Basını sorunlarının Araştırılarak çözüm bulunmasını istedi.

İstanbul Avrasya Gazeteciler Derneği ev sahipliğinde, Türkiye’nin 41 ilinden gazeteciler cemiyeti Başkan ve temsilcilerinin katıldığı 60. TGF Başkanlar Konseyinde açılış konuşması yapan Genel Başkan Yılmaz Karaca basının içinde bulunduğu. Sıkıntıları dile getirdi.

   Genel Başkan Yılmaz Karaca, 150’nin üzerinde günlük gazetenin kapandığına, uydu bedelini ödeyemeyen yerel televizyonların ekranlarını karartmak zorunda kaldıklarını belirterek ,’ haftalık ve aylık çıkan değilleri hiç hesaba katmıyorum.Anadolu basını batıyor,Yerel basın bitiyor. Bitirilmek isteniyor ‘dedi.

Yıllardır yasal düzleme bekledikleri ancak siyaset kurumunun kendilerini dinlemediklerini söyleyen Karaca başta Ak Parti ve CHP olmak üzere TBMM grubu bulunan siyasi partileri göreve çağırarak yerel durumunun araştırılıp çözüm üretilmesini istedi.

Cumhuriyet tarihinin her döneminde yaygın ve yerel basını iktidarların tehdidi altında görev altında yapmak zorunda kaldıklarını da dile getiren TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca medyada gazeteci kökenli patronların giderek azaldığını dikkat çekerek ,’ Biz gazeteciliği etik kurallar içinde yapılmasını istiyoruz.İş adamları gazete patronu olabilir ancak gazeteler ihaleler için silah için kullanılmamalıdır.

BASIN KARTLARI NEDEN VERİLMİYOR

Sarı basın kartlarının Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim bAşkanlığı tarafından başlandığı ,komisyonda eskisinden farklı olarak meslek örgütlerinin yer almadığını dikkat çeken Karaca son 3 yılda 2500 basın kartının iptal edilmesini eleştirdi.

Bu yıl değiştirilen basın kartlarının,aradan 8 ay gibi bir zaman geçmesine rağmen yüzde 40’ının yenilenebildiğini ve kart alamayanlarla ilgili bir açıklama yapılmadığını söyleyen Karaca ,’Komisyon ölünceye kadar taşıcağımız sürekli basın kartının anlamını bile bilmiyor.Sürekli kart ancak yüz kızartıcı bir suç işlerseniz iptal edilebilir, Ancak gelin görün ki istediklerinin kartını iptal ediyorlar” dedi

Basın ilan kurumunun uzun yıllar terör örgütü FETÖ yandaşları tarafından yönetildiğini ve bu yolla yerel basının yok edilmeye çalışıldığını söyleyen Karaca bu konuda uyarıların dikkate alınarak yönetimin değiştirildiğini söyledi ve yeni Genel Müdür Rıdvan Duran’a başarılar dileyerek  resmî ilan konusunun yeniden gözden geçirilmesini istedi.

GERÇEK GAZETECİLER ZOR DURUMDA BIRAKILIYOR

İnternet yoluyla yayın yapan radyo ve televizyonlarla ilgili yönetmeliğin RTÜK kapsamı kapsamında çıkarıldığını söyleyen Karaca ,’ancak dijital habercilik konusunda herhangi resmî yasa yıllardır çıkmadı buda doğal olarak merdiven altı internet haberciliğini doğurdu.Gazeteclikle ilgisi olmayan bu kişiler başta Belediyeler olmak üzere herkesi  tehdit ederek gerçek gazetecileri de zor durumda bıkıyor ,’ dedi.

Karaca son olarak Hürriyet gazetesinde etik olmayan yönetimlerle işlerine son verilen gazetecilerin sayıları onbini aşan işsizler ordusuna katıldıklarını belirterek ‘Gazetecilere bu zulmü yapanları şiddetle kınıyorum diyerek’ sözünü tamamladı.

Ev sahibi İstanbul Avrasya gazeteciler Cemiyeti Başkanı Oğuzhan Bayrak’  da konuşmasında yerel basının yaşadığı sorunları dile getirdi.

Toplantının ilk bölümünde Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr Aysel Çetinkaya ,’Dijital Medya konulu bir sunum yaptı.

Çetinkaya günlük trajları 2012 ‘de 5 milyonu aşan 41  gazetelerin 2018 itibari ile 3 milyonun altına düştüğünü söyledi.

AdminAdmin